O criză fără precedent, așa cum este actuala criză din energie, presupune măsuri speciale, luate în timp util.
Pe fondul tensiunilor politico-economice înregistrate la momentul actual, echipa BusinessWatch a hotărât să aducă în atenția publicului din România, opinia domnului Alessio Menegazzo, Director Sustenabilitate și Afaceri Instituționale ENEL ROMÂNIA, cu privire la situația crizei energetice pe care România o traversează.
Alessio Menegazzo ocupă funcția de director pentru Sustenabilitate și Afaceri Instituționale al companiilor Enel din România. Este, de asemenea, membru în consiliul de administrație al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie și membru al Institutului Aspen România.
Business Watch – Cum arată în acest moment piaţa de energie, petrol şi gaze din România, în opinia dumneavoastră?
A.M – Pentru a răspunde întrebării cred că este important să diferențiem energia de partea de petrol și gaze naturale. Acestea din urmă vor deveni un factor marginal în contextul energetic.
Din vara lui 2021 asistăm la o criză pe piața de energie pornită în primul rând de la prețul gazului natural și cel al certificatelor de carbon, una dificil de gestionat deoarece vorbim de o marfă care este comercializată la nivel mondial. Ce s-a întâmplat în ultimele luni pe piețele internaționale și evenimentele din aceste săptămâni ne arată clar că ar trebui să renunțăm la această dependență. Putem face asta, putem scăpa de dependența de gazele naturale prin electrificare, prin accelerarea investițiilor în regenerabile.
Energia deja se bazează din ce în ce mai mult pe surse regenerabile: spre exemplu, la începutul lunii martie, energia din surse eoliene asigura peste 25% din necesarul de consum de electricitate al țării. În viitor, acest trend va trebui să crească. Aici e nevoie de un efort masiv al factorilor de decizie în a sprijini aceste tehnologii, atât pentru producția mare de energia, cât și pentru producția la un nivel mic, mă refer aici la prosumatori. Cu cât mai mult vom investi în capacităti de producție a energiei din surse regenerabile, mici și mari, cu atât piața va arăta mai bine și pretul energie per total va scădea. Potențialul României este foarte mare, important este să valorificăm oportunitătile puse la dispoziția noastră.
Business Watch – Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Uniunii Europeane, asigurând 35% din necesar. România importă aproximativ 20% din necesarul de gaze naturale din Rusia. În cazul în care Europa nu va mai primi gaz rusesc, care vor fi primele dificultăți pentru România?
A.M – Ponderea gazului în sectorul energetic trebuie să scadă dramatic în perioada următoare. Cum putem face asta? Printr-un demers accelerat de electrificare. Recent, Agenția Internațională a Energiei a publicat un studiu care indică cum, parcurgând zece puncte, putem crește independență de gaz, marea majoritate a acestora trecând prin electrificare bazată pe surse regenerabile. Cu cât România va întârzia măsurile în această direcție, cu atât va întâmpina dificultăți. Decizia României de a investi masiv în regenerabile anunțată recent de Administrația prezidențială, atenția pentru a crește siguranța țării, arată un drum înțelept, dar e mult de făcut în ceea ce privește legislația primară și secundară.
Soluțiile sunt în fața noastră, una dintre acestea fiind accelerarea investițiilor în digitalizarea rețelelor, inclusiv prin mutarea fondurilor prevăzute în proiectul Anghel Saligny pentru extinderea rețelelor de gaze care, astăzi, nu are nicio logică financiară, sustenabilă și geopolitică, și scheme de sprijin pentru populație care să ducă la un număr mai mare de prosumatori și la o creștere a eficienței energetice. Siguranța rețelelor, a alimentării cu energie electrică a populației în siguranță, reprezință un aspect fundamental, la baza electrificării. Pentru asta, reglementările, legislația trebuie să fie coerente și aliniate acestui scop. Din păcate, acum nu sunt.
Business Watch – Premierul Nicolae Ciucă a declarat că “Guvernul monitorizează și evaluează intrările și ieșirile de gaze naturale pe toate rutele din țară, pentru a putea lua, în funcție de evoluția situației, în contextul agresiunilor militare ruse, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale. (…) Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz”. Credeți că România este pegătită pentru a renunța la importul de gaze rusești, dar Uniunea Europeană?
A.M – România poate renunța cu brio la gaz natural în energie, dar nu va fi nici ușor, nici imediat. E important să se aloce mai multe resurse în investitii care să ducă la scăderea acestei dependențe de gaze în general și, în particular, de cele rusești. La nivel european, decizia a fost deja luată, vedem și ultimele declarații ale oficialilor de la Bruxelles prin care îndeamnă autoritățile de la Bucureșți să accelereze investițiile în verde, subliniind că acestea sunt singurele care, pe termen lung, eliberează piaţa europeană de importurile de resurse. Programele anunțate – Green Deal, Fit for 55 – spre asta merg, spre independența față de gazele naturale. Trebuie numai să fim consecvenți în decizia de a investi în regenerabile și, în același timp, să creăm un sistem de solidaritate pentru ca impactul asupra populației să fie cât mai mic. Un sistem similar a fost creat în pandemie, e nevoie și acum să fim solidari, pregătiți și să investim.
Business Watch -În contextul actual, cum vedeți continuarea proiectului european ”Green Deal”?
A.M – Green Deal este o oportunitate de neratat inclusiv pentru România, ce trebuie accelerată. Este, de altfel, singura șansă pe care o avem. Important este însă modul de implementare a acestui program: e important să punem în centru conceptul de solidarietate care, în acest moment, trebuie să prevaleze în fața competiției.
La nivelul companiei, credem cu fermitate în impactul pozitiv al Green Deal asupra evoluției societății, asupra economiei și bunăstării populației.
Interviul a fost realizat de Victoria Anghel – Redactor BusinesWatch.ro
Sursă foto: businesswatch.ro