Interviu Alert24.ro cu Matias Radziwiluk, implicat în evacuarea refugiaților din calea războiului – Situația de pe teren este îngrozitoare, pentru că strategia Rusiei acum este să distrugă tot


De la începutul invaziei ruse în Ucraina, dintr-un total de 10 milioane de ucraineni care au fost forțați să-și părăsească locuințele distruse de bombardamente, aproximativ 3,7 milioane au ieșit din Ucraina, ca refugiați din cauza războiului. Dintre aceștia, peste 500.000 au intrat în România, numărul fiind în continuă creștere.

Vă propunem un interviu cu Juan Matias Radziwiluk, liderul Word of Life Ucraina, cel care ajută la evacuarea refugiaților ucraineni și la găzduirea lor în mai multe locații din Europa, printre care și o tabără din Micești (Argeș), după ce el însuși a fugit din Ucraina împreună cu familia sa.

 

Alert24 – Matias, la o zi după invazia Rusiei în Ucraina ai putut fugi din calea războiului cu soția și cei doi copii, găsind adăpost în Ungaria. Spune-ne cum au fost acele zile și cum ați putut fugi din Ucraina.

J.M.R – Ucraina este într-un război cu Rusia din 2014, dar din moment ce conflictul era izolat în regiunea Donbass, toată țara ducea o viață normală și vibrantă. Dar în săptămânile premergătoare invaziei ruse, atmosfera s-a schimbat foarte mult. Am început să auzim de la diferite grupuri, prieteni și contacte că se mută în vestul Ucrainei, din precauție. Dar majoritatea oamenilor trăiau cu ideea că nu exista nicio șansă reală să se întâmple ce a urmat.

Eu lucrez ca director pentru o organizație de tineret creștină numită Cuvântul Vieții (Word of Life) și lucram la planuri de urgență de câteva luni. Avem un Institut Biblic situat chiar în afara Kievului și avem un personal care vorbește permanent cu noi, trăim în Campus pe tot parcursul anului. Personalul nostru cu normă întreagă este format din 31 de misionari cu normă întreagă, majoritatea familii. Deci, siguranța pentru echipa noastră a fost o prioritate. Aproape la fiecare întâlnire, am discutat diverse scenarii și ne-am luptat mereu cu faptul că părea imposibil ca Rusia să atace în acest fel. Viața peste tot părea să se desfășoare ca de obicei, afacerile funcționale, școlile deschise, oamenii călătoreau, evenimentele erau planificate.

În noaptea de 23 februarie, am primit informații de la unele surse de încredere că guvernul se aștepta ca ceva să se întâmple în jurul orei 4 a dimineații următoare. Aceasta a fost „ultima picătură” care ne-a determinat să luăm decizia de a evacua femeile și copiii în vestul Ucrainei. Chiar dacă era noaptea târziu, am simțit că trebuie să facem mișcarea, așa că în jurul miezului nopții i-am trezit pe toți și i-am urcat în camionete și mașini și i-am trimis către munții Carpați din vestul Ucrainei. A fost o decizie greu de luat pentru că încă nu se întâmplase nimic concret. Este un sentiment ciudat să faci o mișcare atât de bruscă si de mare impact, dar, fiind responsabil pentru multe vieți am simțit presiunea foarte mare a deciziei și a momentului. Printre cei care au plecat atunci s-au numărat și soția mea și cei doi copii.

Am rămas cu șapte colegi, pentru a ne menține proprietatea în siguranță. Desigur, nu am dormit toată noaptea, așteptând să vedem ce se va întâmpla în jurul orei 4 dimineața. Asta ne-a dat timp să ne asigurăm proprietatea, să închidem ușile, să închidem conductele de gaz în case și să ne ocupăm de lucruri de securitate. După cum toți știu, în jurul dimineții, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat acest atac malefic asupra suveranității și libertății Ucrainei și în câteva minute de la înregistrarea filmului său, am început să auzim explozii și zgomote puternice de bombardamente. Tabăra noastră este situată aproape de aeroportul internațional Boryspil, care a fost una dintre țintele inițiale ale atacurilor cu rachete lansate în acea dimineață. La început, eram confuzi și pierduți, în timp ce fugeam la adăposturile noastre anti-bombe pregătite și a durat câteva minute, poate cam 30 de minute pentru a realiza ce se întâmplă. În momente ca acesta, unul dintre cele mai terifiante lucruri este lipsa de înțelegere a ceea ce se întâmplă. Au fost atât de multe întrebări: ce sunt exploziile? Sunt rachete la distanță lungă? Este deja inamicul atât de aproape? Putem scăpa? Cantitatea de informații online era prea mare, prea incertă și confuză uneori. În cele din urmă, am adunat suficiente informații și am aflat că exploziile au făcut toate parte dintr-o lovitură inițială a Rusiei, vizând în mare parte obiecte de infrastructură militară și, bineînțeles, aeroportul internațional. Din fericire, sistemele noastre de apărare aeriană au funcționat perfect, iar exploziile pe care le auzeam au fost sistemele ucrainene de apărare, care distrugeau rachetele rusești.

Din fericire, grupul nostru principal care a fost evacuat spre vest se afla în centrul Ucrainei deja și nu a experimentat sunetele oribile și vederea exploziilor. Au reușit să ajungă în siguranță la granița cu Ungaria mai târziu în acea zi, unde au fost primiți de o biserică creștină unde aveam mulți prieteni. A fost o călătorie foarte lungă pentru ei, aproape 21 de ore pentru o călătorie care durează în mod normal 10-12 ore. În grup au existat câteva doamne care conduceau pe distanțe lungi pentru prima dată. În vremuri extraordinare, oamenii arată ce este mai bun în ei, iar acesta cred că a fost doar unul dintre micile acte eroice ale oamenilor obișnuiți care aveau să vină în acest război.

Noi, cei ramasi, nu cunoșteam gravitatea situației, dar după ce am adunat informații, ne-am dat seama că nu suntem în siguranță și că tabăra noastră se află într-un loc periculos. Am decis să ne mutăm în vest și să ne alăturăm grupului nostru pentru a decide cu privire la următorul pas. A fost o decizie grea pentru că nu știam dacă ne vom întoarce vreodată. Și călătoria noastră a fost mai lungă decât de obicei, căci autostrăzile erau din ce în ce mai agglomerate. De asemenea, puncte de control fuseseră deja instalate pe șosele.

Am ajuns devreme dimineața pe 25 la granița cu Ungaria și am decis să ne mutăm toată echipa spre tabăra noastră din Ungaria. În timpul călătoriei, am colaborat cu conducerea noastră internațională și ne-am coordonat pentru echipa noastră din Ungaria să ne ia la graniță. Din fericire, toate eforturile noastre au dat rezultate și am reușit să evacuăm toate femeile și copiii în Ungaria.

Alert24 – După plecarea din Ucraina, v-ați implicat în a ajuta ucraineni să ajungă la granița cu România, la Siret, iar apoi sa meargă într-o tabără de lângă orașul Pitești, unde toți refugiații găsesc adăpost, hrană, îmbrăcăminte și sprijin emoțional. Vă rugăm să ne descrieți întregul proces, de la strângerea oamenilor, transportarea lor în siguranță până la granița cu România și apoi ajutarea lor în tabăra de lângă Pitești.

J.M.R – Organizația noastră are tabere în toată Europa, așa că scopul nostru principal a fost să folosim aceste facilități (tabere) pentru a ajuta ucrainenii evacuați. Folosim acum taberele din România, Polonia, Cehia, Ungaria și Germania pentru a găzdui refugiați din Ucraina atât temporar, cât și pe termen lung. De la începutul războiului, am lucrat cu o rețea incredibilă de contacte pentru a ajuta oamenii să părăsească orașele din Ucraina, să treacă granița în țările vecine și apoi să găsească locuințe și adăpost într-una dintre taberele noastre. Una dintre cele mai aglomerate tabere este cea din România, unde se află si majoritatea personalului nostru ucrainean. Foarte mulți oameni din Ucraina doar ne găsesc contactele, ne obțin numărul de telefon și ne solicită ajutor. Cu alți oameni, ne întâlnim doar în timp ce călătorim și îi ajutăm în nevoile lor, cu transport sau găsind o locuință temporară pentru ei, în timp ce ei caută să călătorească în diferite direcții. Trebuie să înțelegeți că oameni din diferite organizații precum a noastră își riscă viața în timp ce sunt pe străzi în Ucraina, în timpul încercării de a duce oamenii în siguranță, la adăpost. Acum două săptămani, în Mariupol, patru prieteni slujitori ai unei Biserici își conduceau mașina, în drumul lor către localnicii. Îi vizitau, le aduceau mâncare sau îi duceau la adăpost. Toți au fost uciși în timp ce își conduceau duba pe un drum public, de o lovitură directă a unei rachete rusești. Aceasta este doar una dintre tragediile care se întâmplă aproape zilnic, când forțele ruse atacă chiar și convoaiele umanitare cu civili. În opinia noastră, aceasta este o crimă de război.

Alert24 – Au existat informații în mass-media conform cărora refugiații care așteaptă să treacă granița în România trebuie adesea să plătească bani vameșilor, pentru a obține accesul în România. V-ați confruntat cu o astfel de situație pe parcursul transporturile de refugiați organizate de voi?

J.M.R – După cum știți, din cauza stării de război din Ucraina, bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani nu mai au voie să plece. Există câteva excepții de la această lege, dar există multe cazuri de bărbați care încearcă să părăsească ilegal Ucraina. Aceasta este mai mult o problemă cu vama ucraineană, decât cu cea românească. Am întâlnit oameni care au trecut ilegal din Ucraina și au ajuns în Europa, în cea mai mare parte pentru a se alătura familiilor lor. Mulți se tem de război sau și-au pierdut casele, așa că sunt în căutarea unui nou început. Încă o dată, aceasta nu este o problemă cu țara care primește refugiatul, ci cu vama din Ucraina.

Alert24 – Ce ne puteți spune despre ucrainenii pe care îi găzduiți în tabăra de lângă Pitești? Câti refugiati sunt în prezent acolo și care este starea lor fizică, dar și psihică?

J.M.R – În prezent avem în jur de 70 de persoane în tabăra noastră, sunt toți în stare bună. Suntem bucuroși să oferim acestor oameni o casă temporară și confort. Este nevoie de ceva timp pentru ca ei să se adapteze, dar atmosfera este foarte caldă, toate familiile sunt foarte prietenoase și împreună au dezvoltat un mare spirit de unitate și sprijin unul pentru celălalt. Ne rugăm în fiecare zi, cântăm împreună, citim Biblia. Am început cursuri de engleză pentru copii și adulți, avem și cursuri de artă. Echipa noastră oferă grijă și dragoste pentru toți.

Alert24 – Odată ce refugiații ajung în tabără, cum arată viitorul lor? Sunteți implicat și în a ajuta aceste persoane cu proceduri legale privind cererile de azil sau obținerea documentelor necesare pentru libera circulație în UE?

J.M.R – Da, acesta este o temă foarte importantă. Desigur, mulți dintre ei nu doresc să rămână mult timp în Europa, așa că nu doresc să obțină statutul de refugiat. Dar mulți au provocări, deoarece au plecat fără pașaport ucrainean. Din fericire, Oficiul Român pentru Emigrare a fost de ajutor, iar Poliția locală ne susține extraordinar, prin oferirea de informații care ne ajută să facem pași înainte. Aceștia vizitează tabăra noastră în mod regulat, ne oferă informații importante și avem o colaborare foarte bună.

Alert24 – În cazul în care refugiații găzduiți în tabăra de lângă Pitești v-ar cere ajutorul pentru a se ajunge în altă țară europeană, aveți resurse pentru a-i ajuta?

J.M.R – Mulți dintre cei care ajung în tabăra noastră au nevoie de ceva timp pentru a-și da seama care vor fi pașii următori din viețile lor, mai ales în aceste circumstanțe tragice. Este foarte complicat, pentru că schimbarea și dezastrul pe care le-au întâlnit sunt atât de bruște. Desigur, mulți dintre oameni caută cel mai bun loc pentru familiile lor, copiii, pentru cariera și nevoile lor. Facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe refugiați să facă următorul pas. Nu avem toate resursele, dar avem multe conexiuni, iar personalul nostru lucrează împreună cu autoritățile pentru a le asigura transportul, documentația și alte lucruri necesare, dacă refugiații doresc să se mute în altă țară.

Alert24 – Sunteți încă în contact strâns cu prietenii și colaboratorii din Ucraina. Care sunt ultimele știri pe care le primiți de la aceștia?

J.M.R – Masca așa-numitei „operațiuni speciale” a Rusiei a căzut deja cu mult timp în urmă. Acum vedem că singura dorință a lui Putin este să extermine poporul ucrainean liber. Genocid. El nu poate tolera și vedea o Ucraina în creștere, în curs de dezvoltare, liberă și democratică. De aceea, situația de pe teren este îngrozitoare, pentru că strategia Rusiei acum este să provoace orice fel de rău, să omoare civili, să distrugă tot ce vor și pot. Armata rusă s-a dovedit a fi incompetentă și și-a oprit „cucerirea”. Ucraina luptă pe toate fronturile dar, din păcate, Rusia provoacă în continuare o catastrofă umanitară completă, bombardând orașe, case, școli, spitale. Se întâmplă în Kyiv, se întâmplă și în alte orașe precum Sumy, Harkiv, ca să nu mai vorbim de Mariupol. Mariupol este o mărturie clară a ceea ce Rusia încearcă cu adevărat să realizeze. Se estimează că 90% din oraș a fost bombardat, sute de civili uciși, mulți copii. Am și un exemplu (personal) al genocidului comis de Rusia: un bun prieten din Mariupol a supraviețuit recent unui bombardament al Rusiei care a lovit și biserica în care acesta activează, acolo unde erau adăpostiți 300 de oameni. Din fericire, toți cei aflați în interiorul bisericii au reușit să fugă, nu au fost înregistrate victime. Dar intenția armatei Rusiei de a ucide civilii adăpostiți în biserica a existat. Încă nu pot să cred că asta se întâmplă în 2022, în Europa.

Alert24 – Având în vedere că sunteți la curent cu realitatea de acolo, ne puteți spune despre cei care se află încă în zona de război, de ce au nevoie și cum i-ar putea ajuta oamenii din afara Ucrainei?

J.M.R – Echipa noastră din Ucraina evacuează în mod activ oamenii din Cernihiv și furnizează ajutor umanitar în fiecare zi. Orașul nu mai are apă, curent, gaz de mai bine de 2 săptămâni. Nu mai există mâncare. Noi ne coordonăm eforturile cu o Biserică Baptistă din Cernihiv, acolo fiind unul dintre singurele locuri în care oamenii mai pot obține hrană și cele necesare gratuit. În 2 săptămâni, am evacuat peste 2.100 de persoane în siguranță. Toate aceste lucruri se întâmplă datorită oamenilor curajoși care sunt dispuși să-și riște viața pentru alții, dar și pentru că mulți oameni donează bani și oferă provizii umanitare. Simt și văd că există un impuls mare acum, în foarte multe țări, pentru a aduna ajutor umanitar și a-i sprijini pe oamenii din Ucraina. Vă mulțumim! Aș sugera să fiți proactivi și în conectarea cu organizațiile care sunt verificate de autorități. Asigurați-vă că știți cui donați sau cui oferiți. Asigurați-vă că ajutorul dumneavoastră va fi livrat în Ucraina și că va fi folosit în scopul corect.

Alert24 – Revenind la acțiunea umanitară realizată de Cuvântul Vieții România în tabăra de la Micești pentru refugiații din Ucraina, cum pot românii susține eforturile voastre?

J.M.R – Există multe organizații care lucrează foarte mult pentru a sprijini eforturile noastre în tabăra Micești. Multe Biserici Evanghelice, mulți voluntari au asistat și ajută tot timpul, astfel că multe dintre nevoi sunt acoperite. Totuși, nevoile sunt mari și vor crește, pentru că și numărul refugiaților găzduiți în tabăra noastră va crește. Oricine are posibilitatea, poate să doneze produse alimentare, jocuri sau jucării pentru copii etc. Pentru informații mai exacte referitoare la cele necesare,  directorul taberei noastre, domnul Mihai Bucur, vă stă la dispoziție.  Îl puteți contacta direct oricând și puteți afla cum puteți ajuta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviul a fost realizat de Ștefan Priscu.

Sursă foto – alert24.ro

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed