Interviu ALERT24 cu Zhanybek Aigazinv, director general al Centrului de Cercetare și Economie Aplicată (AERC) din Kazahstan


Pe fondul tensiunilor politico-economice înregistrate la începutul acestui an în Kazahstan, echipa Alert24 a hotărât să aducă în atenția publicului din România, în exclusivitate, opinia avizată a unui specialist în economie de la fața locului.

Zhanybek Aigazinv este director general al Centrului de Cercetare și Economie Aplicată (AERC) din Kazahstan, cu sediul în Nur-Sultan (Astana).

Domeniile de expertiză ale domnului Zhanybek Aigazinv includ: strategie, macroeconomie, finanțe și modelare şi prognoză economico-matematică.

Alert24 – Pandemia de Covid-19 a lovit puternic întreaga lume, iar economia globală este departe de cifrele din 2019. Cât de afectată a fost țara dumneavoastră de pandemie?

A.Z – Într-adevăr, economia Kazahstanului și-a întrerupt creșterea economică de la 4,5% în 2019 până la un record de -2,6% după declanșarea pandemiei, în 2020. Printre principalele sectoare afectate s-a numărat industria minieră, în principal din cauza scăderii record a cotațiilor petrolului, ducând și la întreruperi ale lanțului de aprovizionare. În contextul pandemiei COVID-19, sectorul de transport și depozitare a înregistrat în 2020 o scădere la -17,2%, de la valoarea pozitivă de 5,1% înregistrată în 2019. Cu toate acestea, la sfârșitul anului trecut (n.e. 2021), sectorul a arătat deja un rezultat pozitiv, o creștere de 3,4%.

Între timp, conform datelor oficiale ale Guvernului Kazahstanului, pentru 11 luni din 2021, modificarea PIB-ului real a fost de 3,8%, însemnând revenirea completă după scăderea din 2020. Unul dintre factorii creșterii economice a fost creșterea prețurilor mărfurilor în 2021. De exemplu, prețul petrolului Brent a crescut cu peste 70% anul trecut.

Alert24 – Conform statisticilor Băncii Mondiale, Kazahstan a avut o creștere economică de 3.2% în 2021. Care sunt previziunile dumneavoastră pentru anul 2022, ținând cont de fluctuațiile prețului barilului de petrol, dar și de problemele sociale înregistrate în țară?

A.Z – În raportul ”Kazahstan Macroeconomic Outlook pentru Octombrie 2021”, AERC (n.e. Applied Economics Research Centre) a estimat că prețul petrolului pe baril va crește la 66 USD/bbl. De asemenea, raportul a menționat că, odată cu creșterea activității economice și cu debutul sezonului de încălzire, consumul de combustibil va crește. Între timp, recenta creștere a prețurilor a provocat criza energetică în Europa și China. Prețul petrolului Brent a început anul la 50 USD/baril, urcând la sfârșitul lunii octombrie la un maxim înregistrat în ultimii ani, înainte de a scădea la 76 USD/baril în trimestrul 4 din 2021. Cu toate acestea, anul acesta prețul a crescut din nou la 86 USD/baril, pe fondul deficitului de resurse din lume. Potrivit OMS (n.e. Organizația Mondială a Sănătății), noua tulpină de coronavirus Omicron ar putea ușura cursul acestei pandemii, iar acest lucru ar putea duce la o nouă creștere a cererii de combustibil în vara anului 2022.

Pe de altă parte, odată cu evenimentele din ianuarie din Kazahstan, investitorii au fost îngrijorați în mod justificat de întreruperile aprovizionării cu petrol din Kazahstan, deoarece a fost redusă temporar producția de petrol din zăcământul Tengiz. Totuși, evenimentele din Kazahstan au avut doar un efect pe termen scurt asupra pieței petrolului. De asemenea, instabilitatea politică a dus la o creștere temporară a ratei dobânzii la titlurilor de stat suverane ale Kazahstanului, dar în momentul de față, odată cu stabilizarea situației din țară, acestea și-au redat deja pe deplin atractivitatea pentru investitorii străini.

Alert24 – Kazahstan este una din puținele state care reușesc să aibă relații foarte bune cu Rusia, China și SUA. Din acest motiv a fost numită deseori și ”Elveția Asiei”. Credeți că evenimentele petrecute în ultimele săptămâni vor schimba acest lucru?

A.Z – Din punct de vedere economic, Rusia, China și Statele Unite sunt parteneri comerciali importanți pentru Kazahstan și este puțin probabil ca evoluțiile recente din țară să poată schimba acest lucru. Astfel, cifra de afaceri comercială dintre Kazahstan și unul dintre cei mai mari parteneri comerciali, Rusia, pentru primele 11 luni din 2021, s-a ridicat la 21,7 miliarde USD, crescând cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anului 2020. Cifra de afaceri comercială cu statul chinez, în ianuarie-noiembrie 2021, a ajuns la 16,6 miliarde USD, înregistrând o creștere cu 13,6% față de anul precedent. În cele din urmă, din ianuarie până în noiembrie 2021, comerțul cu SUA a fost de aproximativ 2 miliarde USD. Este de remarcat faptul că Rusia și China sunt parteneri comerciali mai importanți pentru Kazahstan, cu 23,8% și, respectiv, 18,2% din cifra de afaceri comercială totală. În același timp, Statele Unite reprezintă doar 2,2% din cifra de afaceri totală a Kazahstanului. Cu toate acestea, Kazahstanul are relații strânse și de prietenie cu fiecare dintre aceste țări, iar sprijinul acestor state în contextul evenimentelor din ianuarie nu face decât să confirme acest fapt.

Alert24 – Țara dumneavoastră este foarte bogată în resurse naturale, cu precădere în petrol și gaze naturale. În acest context, cum a fost posibilă dublarea prețului pentru GPL?

A.Z – Într-adevăr, Kazahstanul este unul dintre marii exportatori mondiali de petrol și gaze. Astfel, conform Agenției Internaționale pentru Energie, în 2018, Kazahstanul s-a clasat pe locul 17 în lume la producția de țiței (91,9 milioane de tone) și pe locul 24 la producția de gaze naturale (38,7 miliarde de metri cubi). Cu toate acestea, problema cu creșterea prețurilor în luna ianuarie a acestui an a apărut din mai multe motive. Desigur, principalul motiv este nivelul scăzut al prețurilor la energie pe piața internă. Conform site-ului GlobalPetrolPrices, din 17 ianuarie 2022, prețul pentru 1 litru de benzină în Kazahstan era de 0,468 USD (203,8 tenge), iar motorina 0,573 USD (249,6 tenge), ceea ce plasează țara pe locurile 9 și 18 în lume, în topul țărilor cu prețurile interne cele mai mici la energie.  Acest dezechilibru de preț, mai ales față de țările vecine, unde costul este mult mai mare decât în Kazahstan, duce la creșterea volumului de combustibil tranzitat spre exterior.

De exemplu, diferența prețului față de țara vecină Rusia, pe 17 ianuarie, a fost de 0,208 USD, sau aproximativ 90 de tenge. În ceea ce privește prețurile la gaze în Kazahstan, prețul de 50-60 tenge (0,14 USD) este, de asemenea, unul dintre cele mai mici din lume și plasează Kazahstanul pe locul doi în lume după Algeria, unde costul gazului este de 0,064 USD pe litru. În plus, până în 2025 se preconizează formarea unei piețe comune a petrolului și a produselor petroliere (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia) în cadrul Uniunii Eurasiatice (EAEU). În consecință, acest lucru duce la o situație în care prețurile carburanților din Kazahstan se vor egaliza treptat și inevitabil cu țările membre EAEU.

Alert24 – Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului, reprezentând 29,7% din comerţul total cu bunuri al ţării în 2020. Referitor la mișcările de stradă din ultimele săptămâni, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a declarat că „UE este pregătită să acorde sprijinul său pentru depăşirea acestei crize”. Credeți că guvernul de la Nur-Sultan va apela la sprijinul european?

A.Z – Conform celor mai recente și relevante date, Uniunea Europeană rămâne cel mai mare partener comercial al Kazahstanului, iar în primele 11 luni ale anului 2021, cifra de afaceri totală a comerțului dintre țări a depășit 28,4 miliarde USD, ceea ce reprezintă 31,1% din cifra de afaceri totală a Kazahstanului pentru perioada analizată. Fără îndoială, sprijinul economic și politic din partea celui mai mare partener comercial al Kazahstanului este un gest important pentru țară și va însemna că relația dintre părți se va dezvolta și îmbunătăți în viitor, aducând o contribuție tangibilă la creșterea economică.

Alert24 – După ce China a interzis minatul de Bitcoin, în aprilie 2021, în Kazahstan a crescut exponențial. Conform Centrului Cambridge pentru Finanțe Alternative, 18% din puterea de calcul a rețelei Bitcoin la nivel global în august 2021 a venit din Kazahstan. Cum vedeți această situație și care este politica statului referitoare la criptomonede?

A.Z – Kazahstanul nu a fost pregătit pentru un consum mare de energie electrică în ultimul an. Pentru că s-a înregistrat un aflux mare de cripto-ferme din Kazahstan, a existat o mare amenințare de deficit de energie electrică în 2021. Consumul intern de energie electrică în 2021 a crescut cu 6,3% față de 2020.

Pentru a reglementa această problemă, Ministerul Energiei a propus unele restricții privind consumul de către “minerii” de criptomonede. Astfel de decizii instabile ale Ministerului Energiei au început să submineze încrederea investitorilor cripto. Acest lucru a făcut ca criptominerii să înceapă să-și mute serverele în alte țări. În același timp, din cauza evenimentelor recente din Kazahstan, însoțite și de deconectarea periodică a internetului, antreprenorii angajați în minerit au suferit o mare pierdere. Acest lucru a condus la o scădere a vitezei de hashing a celei mai mari rețele de criptomonede (Bitcoin) cu 13,5%, în general. Astfel, Kazahstanul se află acum într-o poziție foarte precară și s-ar putea să-și piardă poziția în topul mineritului de bitcoin în viitorul foarte apropiat (locul 2 în lume, din iulie 2021)

Din cauza apariției cripto-fermelor ilegale, președintele Kassym-Jomart Tokayev a semnat o lege privind impozitarea cripto-fermelor, de la începutul anului 2022. Conform legii, criptominerii vor fi taxați cu 1 tenge pentru fiecare kilowat/oră de energie.

De asemenea, este de remarcat faptul că mineritul de criptomonede aduce și cerere pentru energie regenerabilă, lucru care a atras inițial și antreprenori. Într-un fel sau altul, mineritul în Kazahstan este cea mai profitabilă afacere și necesită deja surse suplimentare de energie. Prin urmare, este important să acordăm atenție creării de noi capacități în țară.

Alert24 – Energia verde începe să devină din ce în ce mai importantă la nivel global. Țara dumneavoastră are un potențial enorm de a crea energie regenerabilă cu ajutorul centralelor eoliene și al hidrocentralelor mici. Cât de angajat este Kazahstanul în crearea de energie verde?

A.Z – Rata de creștere a surselor de energie regenerabilă (SRE) în Kazahstan este destul de activă. SRE a reprezentat 3% din generarea totală de energie în 2020. Comparativ cu 2019, generarea de energie din surse regenerabile a crescut cu 74% și s-a ridicat la 3,24 kWh, în ciuda crizei globale din cauza pandemiei. Aceasta a fost însoțită de punerea în funcțiune a 25 de noi instalații de energie regenerabilă în 2021. În plus, tarifele la energie regenerabilă pot concura cu cele ale centralelor pe gaz sau pe cărbune, în condițiile în care transportul SRE este la tarif zero.

Având în vedere actualul deficit de energie, este evident că este necesar să se atragă mai multe investiții. În ciuda faptului că această industrie se dezvoltă dinamic, Kazahstanul încă investește în producători străini. Prin urmare, dezvoltarea propriei noastre industrii este o prioritate care va stimula și creșterea economică.

Kazahstanul construiește mai multe centrale solare decât centrale eoliene, deoarece energia eoliană nu este constantă, dar poate fi considerată o sursă suplimentară de energie. Pe parcursul anului trecut, au fost puse în funcțiune 10 parcuri eoliene cu o capacitate de 583 MW. Cele mai marii astfel de parcuri sunt situate în regiunile Akmola, Zhambyl și Karaganda. În ceea ce privește potențialul hidroenergetic, centralele cu o capacitate mai mică de 25 MW sunt în mare parte în construcție. Pentru a implementa instalații fără emisii de carbon, Kazahstanul a lansat în ultimul an cea mai mare hidrocentrală, la Turgusun, care a contribuit mult la creșterea producției de energie electrică (36%) pentru trei trimestre ale anului 2021, comparativ cu anul precedent pentru aceeași perioadă.

Alert24 – Kazahstan este al nouălea cel mai mare exportator de țiței din lume și pe locul 15 ca mărime a rezervelor dovedite de gaze naturale. Are și rezerve importante de aur, cărbune şi uraniu. În acest context, cum vedeți dumneavoastră strategia de dezvoltare a țării pe termen mediu și lung? Poate implementa țara dumneavoastră modelul norvegian?

A.Z – Pentru o imagine completă a implementării modelului norvegian, trebuie să privim toate aceste procese din interior. Este important să știm care este structura prețurilor petrolului și benzinei, ponderea costurilor de exploatare, ponderea profiturilor companiei și impozitele. Un astfel de studiu a fost realizat în Rusia în 2015, unde s-a constatat că la descompunerea prețului benzinei, 38% este prețul petrolului, iar restul reprezintă costuri de exploatare ca impozite, accize, profituri etc. Ce este interesant este că profitul net al companiilor s-a dovedit să fie destul de scăzut și a fost de numai 8%.

În mod similar, în cazul Kazahstanului, problema în implementarea modelului norvegian poate consta în costurile ridicate de producție și procesare a petrolului.

În schimb, un domeniu mai interesant pentru Kazahstan este industria uraniului, care în ultimii ani a atras mai multă atenție, pe fondul interesului crescând pentru sursele de energie regenerabilă. Astfel, Kazahstanul este cel mai mare producător de uraniu din lume, acoperind 41% din cererea totală la nivel mondial. Pentru a reduce dependența de petrol a economiei Kazahstanului, uraniul este văzut ca o oportunitate de a continua tranziția la energia nucleară. Mai mult, chiar și gazul natural este văzut ca un combustibil mai ecologic.

Prin urmare, dezvoltarea acestor industrii joacă un rol major pentru creșterea calitativă a economiei Kazahstanului.

 

 

Interviul a fost realizat de prin e-mail de Cristian Roșu și Ștefan Priscu (portalul de știri Alert24.ro)

Sursă foto – AERC.org.kz

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed