Interviu Alert24 cu Kostya Batozski, analist politic, rezident în Kiev și voluntar în lupta pentru apărarea Ucrainei


A cincea zi de război a început cu noi bombardamente în Kiev și Harkov, însă capitala și orașul strategic al Ucrainei rezistă sub asediul rusesc. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că următoarele zile sunt cruciale pentru ucraineni.

Kostya Batozski este analist politic, rezident în Kiev și înrolat voluntar în lupta pentru apărarea Ucrainei.

 

Alert24 – Unde ești poziționat și care este activitatea ta în Kiev?

K.B – Sunt analist politic în Kiev, iar atunci când Rusia a atacat Ucraina m-am înrolat voluntar, acum ajutăm Apărarea Teritorială sau armata cu ce ne solicită: ajutor medical, hrană, muniție.

Sunt într-o locație în centrul capitalei Kiev unde ne coordonăm activitatea, iar aici se află mai mulți cetățeni ce au primit arme din partea guvernului pentru că, după cum știți, cetățenii care au dorit să apere orașul au primit armament. Aici, voluntarii din Apărarea Teritorială pot veni oricând și vor primi ajutor.

Alert24 – Nu te temi că locația voastră va fi descoperită de armata rusă?

K.B – Nu ne temem de armata rusă. Vrem să-i împingem afară din Kiev. Îi așteptăm cu armele pregătite.

Alert24 – Cum este acum atmosfera pe străzile din Kiev? Mass-media raportează în fiecare noapte atacuri cu rachete și focuri de armă.

K.B – Este decretată legea marțială. Asta înseamnă că cetățenii trebuie să stea în case până mâine dimineață la ora 8, așa că străzile sunt pustii.

Cei care au vrut să plece din Kiev au avut ocazia să o facă până acum. Cei care au rămas, au rămas pentru că-și doresc să-și apere țara și sunt foarte determinați și motivați. Atmosfera este una de cooperare și empatie, criminalitatea tinde spre zero.

Oamenii știu că armata rusă este la 30 de km de oraș, iar asta îi face să fie și mai uniți.

Orașul a fost sub bombardamente de artilerie. Rușii s-au comportat ca niște lași, ne-au bombardat noaptea cartierele și periferiile.

Alert24 – Cât de pregătiți sunt oamenii să facă față unui scenariu mult mai sumbru? Un bombardament pe scară largă și un asediu de durată?

K.B – Ei bine, nu am obosit. Deși nu prea dormim, nu am făcut duș și nu ne-am schimbat hainele, astea fiind lucrurile la care ne gândim ocazional, suntem mai mult decât determinați să rezistăm. Președintele nostru este curajos și armata luptă eroic.

Rușii ne-au subestimat. Au spus că armata noastră este slab pregătită, că țara este condusă de o clasă politică coruptă și totul s-a întors împotriva lor. Președintele Zelensky este în Kiev și luptă cot la cot cu noi, iar asta ne unește și mai mult.

Președintele a luat decizii corecte, a decretat mobilizarea generală. Generalii noștri de asemenea au gândit corect când au aruncat în aer podurile care leagă Ucraina de Rusia pentru a încetini înaintarea invadatorilor.

Chiar și deținuții cu experiență militară au fost eliberați, pentru că avem nevoie de expertiză și de oameni pregătiți. În același timp, se vor crea divizii internaționale pentru toți cei din afara Ucrainei care vor să lupte împotriva rușilor.

Liderii noștrii politici sunt dispuși să facă totul pentru libertatea Ucrainei, iar poporul îi sprijină.

Multe orașe (Mariupol, Kiev, etc) au fost greu lovite, dar nimeni nu se gândește să renunțe. Armata noastră a recucerit teritoriile ocupate de ruși. Am ucis peste 3.000 de soldați ruși, am distrus 14 avioane de luptă, 8 elicoptere, am luat peste 400 de prizonieri de război și am scos din luptă peste 600 de blindate.

Înaintarea armatei ruse este una greoaie, nu le pasă de proprii soldați, acționează în vechiul stil sovietic. Nimeni nu-i raportează lui Putin că totul merge prost, că nu este blitzkrieg și că sunt multe victime.

Retorica lui Putin este total eronată, spune că a intervenit în Ucraina pentru a-i salva pe rușii din Donbas, dar bombardează orașe ca Odessa, Mariupol, Nicolaev, în care populația majoritară e rusofonă.

Alert24 – Ai văzut blindate rusești intrând în oraș?

K.B – Da, iar primul meu gând atunci când le-am văzut a fost să trag în ele, deși asta este contrar firii mele. Sunt analist politic, sunt umanist dar am mai văzut război și în 2014.

Nu am fost surprins de atacul asupra Ucrainei, niciodată nu am crezut că Putin se va opri, dar nu mă așteptam la o invazie pe scară largă. Pentru noi, cei care am decis să rămânem în Kiev, nu există non-combat, am rămas să luptăm.

Alert24 – Statele NATO și UE au decis să trimită armament și provizii în Ucraina. Crezi că este prea târziu sau orice ajutor contează?

K.B – Pentru ucrainenii de rând a fost mai greu să înțeleagă că UE este un bloc economic, nu militar. Nu credeam că există posibilitatea ca Germania pe de o parte să condamne acțiunile Rusiei și pe de altă parte să semneze înțelegeri economice cu ei de miliarde de dolari.

Astfel, ne-am dat seama că cea mai importantă luptă este cea pentru atenția opiniei publice internaționale. Acest lucru este crucial pentru că oamenii pot pune presiune pe guvernele lor pentru a impune sancțiuni cât mai dure Rusiei.

Fiecare moment în care liderii europeni amână deciziile dure împotriva Rusiei înseamnă vieți pierdute. Situația este îngrijorătoare pentru că nu știm unde se va opri Putin. Chiar astăzi instalațiile nucleare au fost puse în alertă. Putin este un nebun cu arme nucleare. Este singurul lider care atunci când vorbește despre viitor se gândește la trecut. Vrea gloria fostului Imperiu Țarist.

Ce se va întâmpla dacă una din rachetele lansate de ei lovește o navă românească din Marea Neagră sau o țintă din Polonia sau Slovacia? Noi credem că este momentul că NATO și UE să ia decizia de a ajuta Ucraina în acest război și să acționeze.

Alert24 – Ce crezi că determină rezistența atât de puternică a populației? Poate faptul că Putin a negat chiar că Ucraina e un stat de sine stătător?

K.B – Faptul că neagă dreptul la existență al Ucrainei ne facem să rezistăm. Eu spre exemplu sunt evreu, am făcut facultatea și am locuit 10 ani la Moscova, vorbesc rusă și cu toate astea sunt aici, cu arma în mână, gata să apăr Kievul.

Ne-a declarat pe toți naziști și a spus că nu ar trebui să existăm. A folosit cuvinte pe care nu avea dreptul să le folosească, ca ”genocid”, ”fascism”. NU există genocid în Ucraina, nu suntem fasciști.

Alert24 – Există probleme cu alimentele, apa sau medicamentele pentru locuitorii orașului?

K.B – Puține magazine sunt încă deschise, unele farmacii încă funcționează, dar poporul ucrainean are experiență în supraviețuirea în condiții grele. Majoritatea oamenilor au acasă stocuri de hrană (conserve, paste, carne) și împărțim totul.

Alert24 – Ce a însemnat pentru cetățenii că președintele Zelenski a rămas în Kiev?

K.B – Eu nu am votat pentru el. Însă este incredibil cum a gestionat situația până acum. A arătat curaj și a știut să numească cei mai buni oameni în posturile cheie, în special în armată. Este în gena noastră să supraviețuim. Am rezistat Imperiului Țarist, naziștilor, apoi sovieticilor și acum luptăm cu Putin.

Alert24: Câți civili din Kiev v-au solicitat să-i înarmați, până în acest moment?

K.B – Până acum, 10.000 de civili voluntari au primit arme de foc, iar în total, 37.000 de oameni s-au înscris în forţele de apărare teritorială, iar numărul celor care se înscriu crește în fiecare zi. Însă, din cauza războiului din 2014, estimările noastre arată că numărul celor care dețin o armă este cel puțin de trei ori mai mare, iar conducerea armatei a oferit voluntarilor nu doar puști  Kalașnikov, dar și rachete anti-tanc. Tot armamentul primit din partea SUA și UK este deja folosit în luptă.

Alert24 – Mai există cale de negociere cu Putin? 

K.B. – De obicei, atunci când se anunță negocieri între două părți, acestea aduc la masa negocierii, în primul rând, gesturi care să demonstreze buna intenție. Iar din partea lui Putin, am avea ca semnal informația că Rusia a pus arsenalul nuclear la nivelul de alertă înaltă. Și atunci, întrebarea este: cine are, cu adevărat, intenții bune? Ucrainenii nu vor accepta niciodată ca un război să se termine așa cum lucrurile sunt în prezent, cu trupele armatei ruse la marginea Kievului, așa ceva nu poate fi tolerat. De asemenea, dacă ne uităm la delegația trimisă de Putin pentru aceste negocieri, vedem că șeful delegației este un fost ministru rus al Culturii, Medinsky, care este un cunoscut anti-ucraenian. Dacă vrei să ajungi la o înțelegere, nu trimiți un fanatic că șef al delegației, un imperialist rus. Probabil că regimul rus este și sub presiunea poporului, care le cere să meargă la negocieri. Credem că Rusia nu dorește negocieri reale pentru terminarea războiului. În plus, acum trebuie să ne apărăm și de Belarus, având in vedere că de pe teritoriul acestei țări sunt lansate rachete către Ucraina.

Alert24: Există un raport al numărului civililor care și-au pierdut viața până acum, de la începutul invaziei rusești?

  K.B.  – Situația este următoarea: noi am fost lăsați singuri, comunitatea internațională și-a retras toți reprezentanții, toți au fugit. Au plecat diplomații, OSCE a plecat, Crucea Roșie, toți au plecat. Nu avem suficienți medici sau cadre medicale auxiliare care să se ocupe de răniți sau de morți, iar aceasta este o mare problemă. Avem nevoie disperată de Crucea Roșie aici. Până acum, rapoartele indică faptul că peste 300 de civili și-au pierdut viața în acest război. Însă, pe de altă parte, sunt mii de soldați ruși uciși. Poporul rus, publicul din Rusia, trebuie să fie informat despre aceste pierderi, media din Rusia nu le prezintă datele reale.

Alert24 – Cum este pentru voi începutul nopții, atunci când știți că cel mai probabil, bombardamente rusești vor lovi din nou?

  K.B.  – Personal, nu mi-a fost frică de luptă în 2014, nu îmi este frică nici acum. Acum îmi este frică să merg la somn, dorm câteva reprize de jumătate de oră pe zi. Chiar și când mă aflu într-un adăpost sigur, nu pot adormi decât dacă pur și simplu mă doboară oboseală. Ne este frică să adormim, pentru că ne trezim de fiecare dată când pornește sirena, de fiecare dată când încă o bombă lovește Kievul. Doar acelea sunt momentele când suntem vulnerabili. Când însă suntem în picioare, suntem niște războinici adevărați.

Alert24 – Există o coordonare între Armata Ucrainei și mișcarea voluntarilor?  

K.B.  – Da, este o coordonare totală și permanentă cu armata noastră, atât la nivel tehnic dar și la nivel inter-uman.  Este o legătură strânsă între noi, bazată pe încredere și pe acțiune.

Alert24 –  Spuneți-ne ceva care nu s-a văzut până acum în media.

K.B – Uite, sunt povești de viață simple, dar care ne unesc: în ultimele două zile, trei copii au fost născuți în subteran, la metrou. Sau pot da exemplul unui producător de vinuri scumpe, care a desfăcut toate sticlele de vin avute pe stoc și a vărsat vinul pentru a folosi sticlele la producerea de cocktail Molotov. Acestea sunt semnele unității, într-un război în care toți suntem implicați, un război în care toată lumea știe ce trebuie făcut.

În războiul modern, trupele folosesc benzi de scotch pentru a se diferenția de inamici. Trupele ucraeniene folosesc bandă adezivă de culoare galbenă. Dacă până acum trupele rusești foloseau bandă adezivă de culoare albă, în acest razboi folosesc scotch de culoarea roșie. Ei sunt Armata Roșie. Toată lumea știe ce a fost Armata Roșie în trecut, responsabili pentru masacre și genocid de-a lungul istoriei. Oamenii din Ucraina au acum un deja-vu, ca o întoarcere la începutul secolului 19, când Armata Roșie a intrat pentru prima dată în Kiev, atunci când elitele intelectuale ucraeniene au fost maltratate. Sau o întoarcere pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe de o parte, Putin spune lumii că Rusia și Ucraina sunt o singură țară, însă în același timp Rusia ne-a masacrat.

Alert24 – Ce mesaj ai avea de transmis lumii?

K.B. – Susțineți Ucraina, opriți-l pe Putin, faceți ceva! Cititorii Dvs. ar trebui să înțeleagă că ce se întâmplă acum nu este un blockbuster de acțiune, este realitatea și este chiar la ușa lor.

Desigur, avem nevoie de gesturi mici dar semnificative. Un mic semn din partea Uniunii Europene ar fi de bun augur, un semn de perspectiva pentru viitor. Țările din jurul Ucrainei, primiți-ne refugiații de război! Ajutați-ne in această luptă, donați cât puteți armatei din Ucraina!

People walk down the bulevard ‘Strasse des 17. Juni’ ahead of a rally against Russia’s invasion of Ukraine in Berlin, Germany, Sunday, Feb. 27, 2022. (AP Photo/Markus Schreiber)

Alert24 – În majoritatea capitalelor europene au loc proteste de amploare pentru susținerea poporului ucrainean. Au aceste mișcări impact asupra oamenilor din Ucraina?

K.B – Aceste mișcări din statele europene ne arată că avem dreptate și lumea ne înțelege. Lupta noastră este dreaptă.

Suntem recunoscători celor care ies în stradă și pun presiune pe guvernele lor pentru a ne ajuta, pentru că avem impresia că birocrația și-a luat pauză în weekend, dar aici situația se schimbă din oră în oră.

 

 

Interviul a fost realizat de Cristian Roșu și Ștefan Priscu.

Sursă foto – https://www.radiosvoboda.org/a/29385262.html

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed