România are 6-a cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările UE și este printre primii 10 exportatori mondiali de grâu și porumb, dar agricultura este insuficient mecanizată, fiind afectată de fragmentarea proprietății agrare, lipsa capitalului și a sistemelor de irigații, precum și de lipsa educației profesionale a lucrătorilor agricoli.
Astfel, România avea la nivelul anului 2013 o suprafață agricolă utilizată de 13,9 milioane de hectare, după cea a Franței (29 mil. ha), Spania (23,6 mil. ha), Marea Britanie (17,3 mil. ha), Germania (16,7 mil. ha) și Polonia (14,4 mil. ha), dar mai mare decât cea de care dispuneau Italia (13,1 mil. ha), Ungaria (5,3 mil. ha) sau Bulgaria (5,1 mil. ha), relevă o analiză PwC România. 60% din suprafața agricolă utilizată a României (8,2 mil. ha) o reprezintă terenul arabil, iar din această suprafață circa două treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel se face că România este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume (locul 9 în lume la exportul de grâu și locul 6 la exportul de porumb).
Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunțat că suprafaţa cultivată anul trecut la nivel naţional a crescut cu aproximativ o mie de hectare, comparativ cu 2020, până la 8,263 milioane hectare (ha), sectorul majoritar privat având o pondere de 99,1% din total, respectiv 8,189 milioane ha.
În topul judeţelor care au deţinut cele mai importante ponderi în suprafaţa totală cultivată se află Dolj (5,9%, respectiv 484.101 ha), Constanţa (5,4% – 445.674 ha), Galaţi (5,1% – 419.770 ha), Călăraşi (4,9% – 403.411 ha) şi Teleorman (4,7% – 385.822 ha).
La polul opus, cele mai mici suprafeţe cultivate s-au înregistrat în judeţele: Bistriţa-Năsăud – 49.787 ha, Hunedoara – 50.191 ha, Harghita – 55.224 ha şi Maramureş – 56.370 ha.
Suprafeţele cultivate în 2021, faţă de anul precedent, au fost mai mari la cereale pentru boabe, plante uleioase, livezi pe rod şi mai mici la leguminoase pentru boabe, sfeclă de zahăr, tutun, cartofi – total, legume – total, furaje verzi din teren arabil şi vii pe rod.
La nivelul Uniunii Europene cele mai importante culturi din teren arabil sunt cerealele, cele mai mari ponderi având: grâul (45,6% din suprafaţa totală cultivată cu cereale), orzul (19,7%) şi porumbul (17,5%).
Sursă foto – cnn.com