Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că nu există motive obiective pentru scumpirea produselor agroalimentare, informează Newsweek.
Acesta informează că prețul pentru producția primară și pentru procesare s-au stabilizat, prin urmare ,,nu sunt motive să se scumpească produsele agroalimentare”, adaugă Petre Daea.
Insititutului Național de Statistică arată că declarațiile ministrului sunt în contradicție cu datele. În luna septembrie a anului curent mărfurile alimentare costau cu 19,12% mai mult decât în septembrie 2021 și cu 16% mai mult decât la finalul anului trecut. Alimentele de bază bifează în continuare cele mai seminficative scumpiri.
Datele INS menționează câ pâinea costa în septembrie 2022 cu 26,58% mai mult decât în august 2021, iar uleiul comestibil costa în septembrie 2022 cu aproape 46% mai mult decât septembrie 2021.
Carnea costă și ea mai mult față de vara anului trecut. Carnea de pasăre înregistrează o creștere a prețului cu aproape 18,5%, iar carnea de porc și de vită s-au scumpit cu aproape 14%, respectiv aproape 16%, transmite Newsweek.
Sursă foto: Freepik