Infografic: Dependența energetică a UE


Ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia din 2022, SUA și UE au impus sancțiuni grele menite să paralizeze economia rusă. Cu toate acestea, aceste acțiuni îndrăznețe vin și cu unele complicații potențial dezordonate: Rusia nu este doar unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de produse energetice, ci este și cel mai mare furnizor al Europei de acești combustibili.

În octombrie 2021, Rusia a furnizat 25% din tot petrolul importat de UE, ceea ce este de trei ori mai mult decât al doilea partener comercial ca mărime. Desigur, politicile și circumstanțele care au dus la această dependență au fost supuse unei analize majore în ultimele săptămâni.

Pentru a vă ajuta să aflați mai multe, acest infografic vizualizează datele energetice de la Eurostat.

Pentru început, să comparăm dependența energetică a fiecărui membru UE, atât în 2000, cât și în 2020 (ultimul an disponibil). Această măsurătoare arată măsura în care o țară se bazează pe importuri pentru a-și satisface nevoile energetice.

Rețineți că valoarea Danemarcei de -35,9% pentru anul 2000 nu este o greșeală de tipar. Mai degrabă, înseamnă că țara a fost un exportator net de energie.

În acest interval de 20 de ani, dependența energetică medie a țării UE-27 a crescut de la 56,3% la 57,5%, ceea ce înseamnă că membrii UE au devenit puțin mai dependenți de importurile de energie în aceste două decenii.

De unde provin importurile de energie ale UE?

O analiză mai îndelungată a importurilor de energie arată că Rusia este principalul furnizor de țiței, cărbune și gaze naturale.

Importurile de țiței

UE importă mai mult țiței din Rusia decât următoarele trei țări la un loc.

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece Rusia a fost al treilea producător mondial de petrol în 2020. Țara are mai multe companii petroliere deținute de stat, inclusiv Rosneft și Gazprom.

Import de cărbune

Centralele pe cărbune sunt încă folosite în UE, deși majoritatea statelor membre se așteaptă să le elimine complet până în 2030.

Rusia are a doua cea mai mare rezerve de cărbune din lume. În 2020, a extras 328 de milioane de tone metrice, făcându-l al șaselea cel mai mare producător la nivel global.

Importuri de gaze naturale

Gazul natural este folosit în mod obișnuit pentru încălzirea clădirilor și a apei. Majoritatea aprovizionării UE provine din Rusia prin seria de conducte Nord Stream.

Nord Stream 1 este cea mai lungă conductă submarină din lume și a fost finalizată în 2011. Pornește din orașul rus Vyborg și se conectează la UE prin Germania.

Nord Stream 2 este o extindere recent construită, care era de așteptat să dubleze capacitatea proiectului. De atunci, Germania a oprit procesul de aprobare pentru această conductă ca răspuns la invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei.

Ce se intampla acum?

Ca răzbunare împotriva sancțiunilor occidentale, Rusia a anunțat o interdicție iminentă a exporturilor anumitor bunuri și materii prime.

Prețurile gazelor europene au crescut vertiginos ca răspuns, mulți se tem că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale. Acest lucru, desigur, ar avea efecte foarte negative atât asupra consumatorilor, cât și asupra întreprinderilor.

La începutul lunii martie 2022, atât Comisia Europeană, cât și Agenția Internațională pentru Energie (AIE) au prezentat propuneri cu privire la modul în care Europa și-ar putea reduce dependența energetică.

Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele rusești. Pur și simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit. – URSULA VON DER LEYEN, PRESEDINTA COMISIEI EUROPENE

Întreruperea celui mai mare furnizor poate cauza probleme, mai ales atunci când aveți de-a face cu ceva atât de critic precum energia. Puține țări au capacitatea (sau dorința) de a înlocui imediat importurile rusești.

Au fost discutate propuneri, de asemenea, opțiuni pentru creșterea producției interne a Europei, deși raportul Comisiei a exclus în special energia nucleară. Din diverse motive, nuclearul rămâne un subiect polarizant în Europa, țările luând o poziție fie pro sau anti.

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed