În prima jumătate a anului, firmele din România au închiriat aproape 550.000 metri pătrați de spații dedicate logisticii și industriei, dintre care peste o treime au fost contracte de preînchiriere pentru proiecte ce vor fi finalizate în 2024.
Cu toate acestea, dezvoltatorii s-au orientat spre o strategie mai conservatoare, având în vedere actualul context macroeconomic. Această decizie ar putea duce la o creștere a chiriilor în viitorul apropiat, conform datelor de la Cushman & Wakefield Echinox.
Deși creșterea în raport cu anul anterior (540.000 mp) este modestă, cifra reprezintă un record pentru primul semestru pe piața românească, conform surselor de la compania de consultanță imobiliară.
Perioada martie-iunie a adus un nou trimestru solid pentru închirieri, cu peste 215.000 mp tranzacționați, ceea ce înseamnă o creștere față de prima jumătate a anului 2022.
În prim-plan al acestei activități se află cererea nouă, reprezentând 90% din spațiul închiriat în T2 2023 și 72% din primul semestru al aceluiași an. Principalele sectoare care au contribuit la această cerere sunt retailul, distribuția, industria auto și logistica.
De remarcat este faptul că majoritatea închirierilor au avut loc în afara Bucureștiului, în zone precum Brașov, Timișoara, Oradea și Arad.
”Activitatea de închiriere pe piața de logistică și industrială rămâne efervescentă și în acest an, astfel că am putea asista până la finalul lui 2023 la un volum tranzacționat care să atingă un milion de metri pătrați. România reprezintă un hub dinamic și atractiv pentru multe companii, existente sau care doresc să se extindă în regiune pentru efiecientizarea operațiunilor logistice.
În acest context, suntem optimiști cu privire la evoluția pieței atât din perspectiva cererii, cât și a dezvoltării de noi proiecte logistice și industriale”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.
Sursă foto: gettyimages.com