Începe anul universitar. Fără ministru și fără vreo universitate de top


Aproximativ 500.000 de studenți încep cursurile universitare luni. Fără ministru, fără lege nouă a învățământului superior și fără nicio universitate în top 1000.

Noul an universitar debutează în absența ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a părăsit fotoliul ministerial, în plin scandal de plagiat atât la adresa lui, cât și a premierului în funcție. În aceste condiții, a rămas de căruță și noul proiect de lege a învățământului superior, conceput sub auspiciile proiectului ”România educată”.

De la schimbarea la față, la eșec total

Noul proiect de lege care ar fi trebuit să schimbe din temelii fața învățământului superior nu a ajuns nici măcar la Parlament, pentru a fi dezbătut, potrivit calendarului anunțat inițial de ministrul demisionar. Mai mult decât atât, nu se cunosc nici măcar amendamentele admise în urma dezbaterii publice a proiectului.

Principalele puncte contestate au fost legate de înlocuirea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, CNADTCU, cu o altă instituție care ar fi trebuit să preia parte din atribuțiile acesteia, precum și parte dintre specialiști. Măsura a fost aspru criticată de societatea civilă mai ales, fiind apreciată drept una care vrea să îngroape orice tentativă de devoalare a imposturii intelectuale universitare.

Ministrului demisionar i s-a mai reproșat că noul proiect permite rectorilor universitari să se eternizeze la șefia universităților în cadrul unui sistem defectuos de obținere a mandatelor, dar și că lasă acordarea titlurilor doctorale la mâna universităților care ar fi trebuit să le garanteze, dar și să verifice eventualele sesizări de plagiat.

An nou, probleme vechi

Discuțiile referitoare la integritatea academică au confiscat spațiul public, lăsând în umbră eternele probleme financiare pe care le au studenții, legate de lipsa locurilor în cămine, subvențiile pentru transport, în condițiile în care prețurile sunt în creștere accelerată. Cu toate acestea, potrivit ministrului Lucrărilor publice, Attila Cseke, 14 cămine studențești sunt incluse în programul guvernamental de construcție și se află în diverse faze de execuție. Primul din această serie va fi dat în folosință la Arad, a dat asigurări Cseke, într-o declarație din 20 septembrie 2022.

Universitatea Politehnica București a anunțat și ea construcția unui bloc cu 10 etaje destinat studenților. Blocul ar urma să aibă 350 de camere de cămin, este ultimul intrat în programul guvernamental și ar urma să fie gata peste un an și jumătate.

În umbră au rămas la acest început de an universitar și faptul că nicio universitate din România nu se află în topurile internaționale care contează. Astfel, la fel ca și anul trecut, top 1000 QS World University Rankings 2023, nu include nicio prezență românească. Doar Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din București au rămas în intervalul 1001 – 1200. Aceste două universități erau singurele rămase în top în 2020 și 2019, după ce, anterior, alte trei universități – respectiv Universitatea ”Al.I.Cuza” din  Iași, Universitatea Politehnica București și Universitatea de Vest figuraseră și ele, informează adevarul.ro.

 

 

 

 

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed