Încă cinci companii de la BVB intră în indicii FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente


Cinci noi companii listate la Bursa de Valori Bucureşti au intrat, de luni, în indicii FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente, transmite Agerpres.

Acestea sunt: MedLife (M), Purcari Wineries (WINE), Conpet (COTE), IMPACT Developer & Contractor (IMP) şi Sphera Franchise Group (SFG).

“Includerea companiilor a fost decisă de furnizorul global de indici în urma revizuirii trimestriale anunţate pe 18 februarie. Acţiunile M vor intra în componenţa indicilor FTSE Global All Cap, iar WINE, COTE, IMP şi SFG în FTSE Global Micro Cap. Nuclearelectrica (SNN), parte deja a indicilor FTSE Global All Cap din 21 septembrie 2020, trece de la categoria Small Cap la Mid Cap”, se precizează în comunicatul citat.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat şi excluderea, începând cu 21 martie, a acţiunilor Bittnet Systems (BNET) din indicii FTSE Global Micro Cap.

“Numărul companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti prezente în indicii FTSE Russell creşte constant, fapt care eflectă evoluţia bună atât a pieţei per ansamblu, cât şi a acţiunilor acestor companii. Companiile româneşti intră astfel tot mai mult în atenţia investitorilor instituţionali globali, într-o lume tot mai interconectată. Decizia FTSE diversifică de asemenea şi domeniile cu care suntem prezenţi în aceşti indici, de la imobiliare, transporturi, servicii medicale, foodservice, bancar sau industrie. Sunt convins că alături de toate cele 11 companii prezente acum în indicii FTSE vom susţine şi mai mult interesul investitorilor instituţionali”, a declarat Adrian Tănase, director general Bursei de Valori Bucureşti, în 21 februarie 2022.

MedLife este cel mai mare operator de servicii medicale private din România, înfiinţat în 1996 şi listat la Bursă în decembrie 2016, în urma unei oferte publice iniţiale în valoare de 230 de milioane de lei.

Purcari Wineries este un producător de vin din Europa Centrală şi de Est, listat la Bursă în februarie 2018, după încheierea cu succes a unei oferte publice în valoare de 186 milioane de lei.

Conpet este listată la Bursă din 2004 şi are ca principală activitate transportul prin conducte şi pe calea ferată a ţiţeiului intern şi din import, gazolinei, condensatului şi etanului lichid către rafinăriile din România.

Impact Developer & Contractor este o companie fondată cu capital 100% românesc şi primul dezvoltator imobiliar listat la Bursă, în 1996.

Acţiunile Sphera Franchise Group, unul dintre cei mai importanţi operatori din domeniul foodservice din România, au debutat la Bursă în noiembrie 2017 în urma unei oferte de 285 milioane lei. Compania administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut si Taco Bell şi este primul operator din domeniul foodservice listat la BVB.

Promovarea României de către FTSE Russell, în 21 septembrie 2020, în rândul Pieţelor Emergente a deschis pentru piaţa de capital calea către un univers investiţional mult mai larg, iar odată cu creşterea numărului de investitori este mai mare şi cererea pentru activele listate la BVB.

Pe de altă parte, tot din 21 martie, indicele BET, principalul indice al pieţei, şi variantele de indici total return ale acestuia, ajung pentru prima dată la 20 de companii în componenţă după includerea acţiunilor Aquila Part Prod Com (AQ). Decizia a fost aprobată de Comisia Indicilor în şedinţa din 9 martie.

 

 

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed