Amazon a primit cel puțin 4,7 miliarde de dolari în scutiri de impozite la nivel global în ultimii 10 ani pentru depozite, centre de date, birouri, centre de apeluri și proiecte de producție de filme, potrivit unui nou raport al unui grup de supraveghere și al unei federații globale a muncii.
În timp ce marea majoritate a acestor reduceri de taxe – 4,1 miliarde de dolari – sunt pentru proiecte din Statele Unite, noul raport evidențiază, pentru prima dată, subvențiile primite de Amazon dincolo de granițele SUA, unde Amazon și-a construit în mod agresiv Amazon Prime și centrul de date. rețea în ultimii ani.
Printre cele 600 de milioane de dolari în scutiri de taxe primite dincolo de granițele SUA se numără 15,6 milioane de dolari pentru un depozit Amazon din Leipzig, Germania; 10,44 milioane USD pentru un depozit Amazon în Fife, Scoția; 5,1 milioane USD pentru un depozit în Asturias, Spania; 1,3 milioane de dolari pentru un depozit lângă Lyon, Franța; 2,3 milioane de dolari pentru un call center din Edinburgh, Scoția; aproximativ 262 de milioane de dolari pentru un centru de date Amazon Web Services din Montreal, Quebec; și aproximativ 180 de milioane de dolari pentru un centru de date Amazon Web Services din Sao Paulo, Brazilia.
Dar acei 600 de milioane de dolari sunt doar vârful aisbergului scutirilor fiscale ale Amazon în afara Statelor Unite, spun autorii noului raport. Autorii au identificat 407 facilități Amazon în 13 țări „unde există dovezi sau există motive să se creadă că Amazon a primit bani publici pentru proiectele sale”, unde datele complete nu sunt disponibile din cauza legilor și practicilor slabe de divulgare.
„Din cauza practicilor proaste de dezvăluire în aceste țări, costurile majorității acestor tranzacții sunt ascunse: totalul este, fără îndoială, semnificativ mai mare”, scriu cercetătorii. Printre țările în care autorii raportului au găsit dovezi sau „motive de a crede” că Amazon a primit subvenții de la guverne sunt Argentina, Bahrain, Brazilia, Canada, Chile, China, Franța, India, Mexic, Noua Zeelandă, Polonia, Africa de Sud, Spania , și Regatul Unit.
Noul raport, „Amazon.com’s Hidden Worldwide Subsidies”, a fost întocmit de Good Jobs First, un organ de supraveghere non-profit care cercetează subvențiile corporative și UNI Global Union, o federație sindicală globală care reprezintă 20 de milioane de lucrători din întreaga lume. Mai mult decât orice, arată cât de puțin se știe despre costul expansiunii Amazon în străinătate pentru contribuabilii străini. Cercetătorii care au întocmit raportul, publicat miercuri, au folosit date din înregistrările publice, rapoartele investitorilor și declarațiile companiei pentru a identifica subvențiile.
Sursă foto: unsplash.com/