În prima jumătate a acestui an, băncile au raportat un profit record


Sistemul bancar din România, format din 34 de bănci, a raportat pentru 2020 – un an de criză, cu o scădere economică de 3,9% – o creştere a activelor cu 13%, până la 560 mld. lei, şi un profit de 5,14 mld. lei, în scădere cu 19%. Creditarea privată a crescut cu 5% (unde a contribuit și programul de garanţii IMM Invest), în timp ce împrumuturile acordate guvernului au crescut cu 20%. Rata de solvabilitate a urcat la 23%, iar raportul dintre credite şi depozite a scăzut la 65%, ceea ce arată cât de mare este disponibilul de lichiditate al băncilor.

În prima jumătate a acestui an, băncile au raportat un profit de 4.2 mld. lei, ceea ce, extrapolând pe tot anul, ar duce întregul sistem bancar la 8 mld. lei, cel mai ridicat nivel din istorie.

Conform statisticilor BNR, soldul împrumuturilor acordate populației și firmelor s-a majorat cu un ritm lunar de 1,4% și a ajuns la nivelul record de 300,3 miliarde lei, in luna iunie. In iulie, creșterea a fost de 2,1%, până la nivelul de 306,590 miliarde de lei, conform datelor publicate de Banca Naţională a României. Practic, prima jumatate a anului 2021 a fost marcata de redresarea economică și creșterea consumului privat.

Chiar dacă pandemia a redus profitabilitatea bancară la nivel global, mai ales în cazul instituțiilor de talie medie și mică, băncile din România au reușit să performeze în aceste vremuri dure.

 

 

Sursă foto:pixabay.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed