„De la demararea Programului Noua Casa editia 2022 si pana in prezent, in mai putin de o luna de zile, s-au acordat circa 900 de garantii in valoare de peste 121 milioane lei, ce au sustinut credite in valoare de aproximativ 231 milioane de lei”, arată un răspuns al FNGCIMM pentru Economica.net.
Astzfel, din plafonul de 1,5 miliarde de lei acordat de Ministerul Finanţelor, în acest moment, plafonul rămas disponibil pe Noua Casă este de aproximativ 92%. „Valoarea medie a unui credit Noua Casa este în prezent de aproximativ 56.000 euro. Facem precizarea că, de la implementarea în cursul anului 2020 a noilor parametrii de finanţare-garantare în cadrul Programului Noua Casă, a crescut semnificativ ponderea locuinţelor noi achiziţionate în cadrul programului”, arată reprezentanţii FNGCIMM.
Programul Noua Casă, care oferă românilor acces la locuinţe şi stimulează în acelaşi timp si şectorul construcţiilor, a devenit operaţional în data de 4 martie 2022, cu un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei aprobat de stat pentru anul în curs.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a alocat deja plafoanele anuale ale garanţiilor celor 14 bănci participante în program BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.
Plafoanele au fost alocate în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanţator în anul precedent. “Programul rămâne cel mai avantajos produs de creditare ipotecară disponibil pe piaţa românească, prin avansul minim solicitat, dobânda redusă- IRCC plus maxim 2% şi acordarerea garanţiei în nume şi cont stat în procent de până la 60% din valoarea imobilului, 3 din 4 credite ipotecare din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar fiind aprobate prin acest program”, spun reprezentanţii FNGCIMM.
Reprezentanţii Fondului subliniază că, „în acest moment, toate băncile participante dispun de plafon suficient pentru acordarea de credite Noua Casă.” De asemenea, „FNGCIMM monitorizează în mod regulat modul de utilizare a plafoanelor alocate fiecărui finanţator şi în funcţie de gradul de consum pe fiecare bancă, este autorizat de către Ministerul Finanţelor să efectueze propuneri de realocare, care sunt supuse aprobarii MF”, arată instituţia de garantare.
De la lansarea Programului, în anul 2009, până la finalul lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 50 miliarde de lei.
Anul trecut, au fost acordate în total 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 miliarde lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9 mld. lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei.
Sursă foto: unsplash.com