Graba de a recruta specialiști în energie este comparabilă cu graba de a recruta specialiști IT, spun oamenii de afaceri din domeniul energiei. România se află într-o fază fără precedent în ceea ce privește investițiile locale în energie, ceea ce crește cererea de experți.
Practic, este nevoie de peste 30.000 de lucrători în domeniul energiei pentru a construi toate centralele eoliene, solare și nucleare până în 2030.
România a primit fonduri europene semnificative pentru energia verde, iar decarbonizarea economiei și tranziția către tehnologii de nișă, cum ar fi reactoarele modulare și hidrogenul, vor crea noi locuri de muncă în viitor. Este nevoie nu doar de fonduri europene, ci și de resurse umane, spun industriașii din domeniu.
„Nu mai vorbim de un val, ci despre o cerere continuă de proiecte de energie verde“, spune Sebastian Enache, business development manager la Monsson, cel mai mare dezvoltator local de proiecte de energie verde, deţinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark.
Enache consideră că, până în 2030, România va avea încă 10.000 MW de energie eoliană și solară, pentru a căror instalare vor fi necesare aproximativ 20.000 de persoane. Cu toate acestea, o serie de proiecte sunt în curs de desfășurare în România.
La Midia, în Năvodari, investiția Petromidia într-o centrală pe gaz de 80 MW ar trebui să fie finalizată anul acesta, iar Romgaz ar trebui să finalizeze anul viitor un proiect de 430 MW la Iernut.
Până în 2026, Complexul Energetic Oltenia va avea 1.300 MW de energie pe gaz cu fonduri suficiente pentru alte 1.300 MW de centrale electrice pe gaz.
Tot în 2030 ar trebui să fie finalizată și centrala de 462 MW de la Doicești, cu șase module SMR NuScale, iar atunci ar trebui să fie finalizată și Unitatea 3 de la Cernavodă.
Proiectele privind hidrogenul, stocarea energiei și energia eoliană de la Marea Neagră necesită alți oameni, experți, iar România are nevoie de un total de 30 000 de ingineri energeticieni pentru a finaliza aceste proiecte.
„Toate aceste investiţii trebuie executate cu fortă de muncă locală şi în acest sens este nevoie de crearea unor centre de formare profesională pentru aceste noi competenţe pe care le implică evoluţia în domeniul energetic, inclusiv cu crearea unor centre de excelenţă“, spune Ştefan Gadola, preşedintele consiliului de administraţie al EnergoBit.
Sursă foto: istockphoto.com