În 2023, investițiile în energie solară vor depăși pentru prima dată în istorie investițiile în extracția de petrol


Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), investițiile în energiile regenerabile cresc într-un ritm accelerat, iar până în 2023 investițiile în energia solară vor depăși pentru prima dată investițiile în extracția de petrol, relatează AFP, citată de Agerpres.

Se estimează că în acest an se vor investi aproximativ 2 800 de miliarde de dolari în energie, din care peste 1 700 de miliarde de dolari vor fi investite în surse regenerabile, energie nucleară, vehicule electrice și îmbunătățirea eficienței energetice. Restul de aproximativ 1.000 de miliarde USD va fi investit în petrol, gaze naturale și cărbune.

Investițiile anuale în energiile regenerabile vor fi de aproape un sfert după 2021, față de o creștere de 15% în cazul combustibililor fosili, a adăugat IEA în raportul său World Energy Investment Report.

“Energia curată progresează rapid, mai rapid decât îşi imaginează mulţi oameni. Pentru fiecare dolar investit în combustibili fosili, aproximativ 1,7 dolari merg acum spre energia curată. În urmă cu cinci ani raportul era de unu la unu”, a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

În 2023, se așteaptă ca investițiile în producția de energie fotovoltaică să depășească 1 miliard de dolari pe zi, adică aproximativ 380 de miliarde de dolari pe an, depășind pentru prima dată cele 370 de miliarde de dolari investite în producția de petrol (explorare și extracție).

“Energia fotovoltaică este încoronată ca o adevărată superputere energetică. Ea devine cel mai important instrument pe care îl avem pentru decarbonizarea rapidă a întregii economii”, a declarat directorul de analiză de la centrul de reflexie Ember, Dave Jones. “Este ironic totuşi că unele dintre locurile cele mai însorite din lume au cele mai mici nivele de investiţii în energia fotovoltaică”, adaugă Dave Jones.

Cu toate acestea, raportul notează că investițiile în explorarea și exploatarea petrolului și a gazelor naturale vor crește cu 75 în 2023, revenind la nivelurile din 2019 și îndepărtând lumea de traiectoria spre neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon în 2050.

În plus, pentru a fi neutre din punct de vedere climatic în 2050, investițiile în cărbune vor ajunge la un nivel de șase ori mai mare decât cel preconizat de IEA în 2030.

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed