Importăm în continuare grâu și orz din Ucraina


În ciuda interdicțiilor europene, România continuă să importe cantități considerabile de grâu din Ucraina, arată statisticile guvernamentale ucrainene. Doar în perioada de la 1 iulie, România a importat peste 41.270 de tone de grâu și 21.777 de tone de orz, adică 87% din totalul exporturilor de orz ale Ucrainei. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, începând cu 2 mai, Comisia Europeană a interzis importurile de anumite produse agroalimentare, inclusiv grâul.

În ciuda interdicției, România rămâne o destinație cheie pentru grâul ucrainean, în mare parte datorită contractelor semnate înainte de 2 mai, care pot fi executate. Fermierii sugerează, totuși, că grâul ucrainean poate ajunge în România și prin intermediul Republicii Moldova, unde este transbordat către Portul Constanța, fiind înregistrat ca provenind din Moldova. Exporturile de grâu ale Ucrainei au crescut de trei ori în comparație cu perioada similară a anului trecut.

România este, de asemenea, cel mai mare importator de orz ucrainean, primind 21.777 de tone din totalul de 46.000 de tone exportate. Exporturile ucrainene de orz către piețele externe au fost de trei ori mai mari decât în aceeași perioadă a anului precedent. Ucraina a exportat, de asemenea, 273.000 de tone de porumb, în creștere cu 9% față de aceeași perioadă a sezonului precedent, cu China și Italia ca principale destinații. În ciuda unei creșteri de 56% a exporturilor de cereale și leguminoase în noul an de comercializare, autoritățile vamale ucrainene recunosc că aceste cifre nu reflectă întotdeauna cu precizie volumul real de marfă care a părăsit fizic țara.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed