Impactul obiceiurilor de consum ale celor mai bogați oameni ai planetei asupra mediului și a schimbărilor climatice

Close-up modern white private jet with an opened gangway door at the airport apron


Bogăția, consumul de energie și consumul de bunuri și servicii sunt distribuite inegal în întreaga lume. Emisiile de dioxid de carbon (CO2) nu fac excepție. Emisiile variază de la o țară la alta și de la o generație la alta, dar și mai mult de la o grupă de venituri la alta.

Acest comentariu face parte din activitatea continuă a IEA de explorare a tranzițiilor energetice centrate pe oameni, inclusiv analiza privind accesul universal la energie și tranzițiile echitabile pentru lucrătorii din sectorul energetic. Analiza cuantifică amprentele de emisii ale indivizilor în funcție de venit, concentrându-se pe emisiile de CO2 legate de energie. Emisiile sunt ajustate în funcție de comerț pentru a reflecta efectele în amonte ale modelelor de consum ale persoanelor.

În 2021, un nord-american mediu a emis de 11 ori mai mult CO2 legat de energie decât un african mediu. Cu toate acestea, variațiile între grupurile de venituri sunt și mai semnificative. Primele 1% dintre cei mai mari emițători la nivel global au avut fiecare amprente de carbon de peste 50 de tone de CO2 în 2021, de peste 1 000 de ori mai mari decât cele ale celor mai mici 1% dintre emițători.

Între timp, amprenta medie de carbon legată de energie la nivel mondial este de aproximativ 4,7 tone de CO2 pe persoană – echivalentul a două zboruri dus-întors între Singapore și New York sau al conducerii unui SUV mediu timp de 18 luni. Aceste contraste mari reflectă diferențe mari în ceea ce privește veniturile și bogăția, precum și în ceea ce privește stilul de viață și modelele de consum.

La nivel mondial, primele 10% dintre emițătorii de emisii au fost responsabile pentru aproape jumătate din emisiile globale de CO2 legate de energie în 2021, în comparație cu doar 0,2% pentru cele 10% de la baza clasamentului.

Cei 10% din top au înregistrat o medie de 22 de tone de CO2 pe cap de locuitor în 2021, de peste 200 de ori mai mult decât media celor 10% de jos. Există 782 de milioane de persoane în primele 10% dintre emițătorii de emisii, extinzându-se mult dincolo de ideile tradiționale ale celor super-bogați. Prin comparație, aproximativ 0,6% din lume – aproximativ 46,8 milioane de persoane – sunt considerate milionari sau miliardari.

Primele 10% dintre cei mai mari emițători acoperă toate continentele. Aproximativ 85% dintre aceștia locuiesc în economiile avansate – inclusiv în Australia, Canada, Uniunea Europeană, Japonia, Coreea, Noua Zeelandă, Statele Unite și Regatul Unit – și, de asemenea, în China.

Restul provin din Orientul Mijlociu, Rusia și Africa de Sud, din țări cu inegalități relativ mari în ceea ce privește veniturile și bogăția și cu mixuri de combustibili cu emisii intensive. Ultimele 10% dintre emițătorii la nivel mondial trăiesc în economiile în curs de dezvoltare din Africa și Asia, unde consumă cantități relativ mici de bunuri și servicii și, în multe cazuri, nu au acces la electricitate și la gătit curat.

Disparitățile de venituri variază în funcție de utilizarea energiei, transportul personal fiind cel mai inegal

O privire mai atentă la grupurile de venituri relevă disparități și mai dramatice în partea superioară a curbei. Conform estimărilor Institutului de Mediu din Stockholm, cei mai bogați 0,1% din populația lumii au emis de 10 ori mai mult decât restul celor 10% cei mai bogați la un loc, depășind o amprentă totală de 200 de tone de CO2 pe cap de locuitor pe an.

În acest 0,1% se află miliardarii și multimilionarii ale căror super-iahturi, avioane private și vile cu emisii mari au atras atenția activiștilor pentru climă.

Emisiile individuale pot fi defalcate, în linii mari, în funcție de consumul casnic (toată energia electrică și combustibilul utilizat în cadrul locuinței), transportul personal (utilizarea de pasageri și de alte tipuri de transport rutier, feroviar, aerian și maritim) și emisiile încorporate în bunurile și serviciile consumate.

Consumul casnic de energie termică și electrică, din care o parte reprezintă un serviciu energetic esențial pentru toate persoanele, este mai uniform între grupele de venit. Între timp, energia legată de transportul personal înregistrează disparități deosebit de mari între marile economii.

În cadrul transporturilor, emisiile legate de aviație sunt deosebit de inegale. Aproximativ 90% din populația globală zboară cu avionul doar o dată pe an sau deloc, în timp ce aproximativ 6% zboară de mai mult de două ori pe an și doar 1% zboară de mai mult de cinci ori pe an.

Având în vedere cerințele de spațiu ale scaunelor de avion, pasagerii de la clasele premium consumă de trei ori mai mult petrol decât pasagerii de la clasa economică. Astfel, în unele regiuni, emisiile generate de aviație în decilul superior sunt mai mari decât întreaga amprentă ecologică a decilului inferior.

Emisiile individuale variază foarte mult în cadrul țărilor

În Statele Unite, cea mai bogată decilă emite peste 55 de tone de CO2 pe cap de locuitor în fiecare an. În comparație cu alte regiuni, transportul rutier reprezintă o proporție deosebit de mare – un sfert – din amprenta de carbon a decilului superior.

În Uniunea Europeană, cea mai bogată decilă emite aproximativ 24 de tone de CO2 pe cap de locuitor. Fiecare grupă de venit din UE are o amprentă mai mică decât echivalentul său din SUA, în parte datorită rețelelor electrice cu emisii mai reduse. Dar inegalitățile interne sunt la fel de mari atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană.

În ambele țări, decilul superior emite de trei până la cinci ori mai mult decât individul mediu și de aproximativ 16 ori mai mult decât decilul cel mai sărac. Chiar și așa, cei mai săraci 10% din țări precum Statele Unite, Canada, Japonia și Coreea emit în continuare mai mult decât individul median la nivel mondial.

În China, cea mai bogată decilă emite aproape 30 de tone de CO2 pe cap de locuitor în fiecare an, în timp ce în India, cea mai bogată decilă emite doar 7 tone de CO2 pe cap de locuitor. În urma unei perioade de dezvoltare economică rapidă, decilul superior al Chinei emite acum cu 30% mai mult decât în urmă cu un deceniu.

Inegalitățile în materie de emisii în China și India – precum și în alte economii în curs de dezvoltare din America Latină, Africa și Asia – sunt mai mari decât în economiile avansate, cu emisii de cinci până la opt ori mai mari pentru decilul superior decât mediana.

Dacă primele 10% dintre cei mai mari emițători la nivel mondial își mențin nivelurile actuale de emisii de acum încolo, numai ei vor depăși până în 2046 bugetul de carbon rămas în scenariul “Emisii nete zero până în 2050” al AIE. Cu alte cuvinte, este esențială o acțiune substanțială și rapidă din partea celor mai bogați 10% pentru o decarbonizare suficient de rapidă pentru a menține la vedere încălzirea de 1,5°C.

Cel mai bogat grup dispune adesea de cele mai mari mijloace financiare pentru a adopta soluții eficiente din punct de vedere energetic și cu emisii reduse, care implică costuri inițiale ridicate. În acest fel, ei formează baza inițială de clienți care poate contribui la dezvoltarea la scară largă a producției acestor tehnologii.

De exemplu, la început, o mare parte din vehiculele electrice au fost achiziționate de persoane cu venituri ridicate, dar, pe măsură ce vânzările cresc cu modele cu prețuri variate, vehiculele electrice devin tot mai omniprezente.

Anumite companii aeriene oferă compensații opționale care finanțează cercetarea și dezvoltarea combustibililor de aviație sustenabili, vizând pasagerii cu o disponibilitate mai mare de a plăti. Alegerile de investiții ale persoanelor bogate au, de asemenea, un impact sistemic asupra dezvoltării soluțiilor de energie curată.

Modificările comportamentului individual în ceea ce privește consumul de energie pot contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor: reglarea temperaturilor pentru încălzirea spațiilor (vizând o medie de 19-20°C acolo unde este posibil), înlocuirea zborurilor pe distanțe scurte cu trenuri de mare viteză, reducerea zborurilor pe distanțe lungi pentru întâlniri de afaceri, înlocuirea treptată a mașinilor cu motor cu combustie internă cu mașini cu emisii reduse.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed