Impactul inflației în România: Economisirea redusă și nevoia de consiliere financiară

Details with the hands of a young lady counting banknotes of 50 and 100 Romanian Lei currency


Jumătate dintre români (48%) se confruntă cu dificultăți în a economisi din cauza inflației, în timp ce doar 11% reușesc să pună bani deoparte pentru a face față viitorului mai costisitor, conform unui sondaj Ipsos realizat pentru ING Bank.

Studiul subliniază că numai 24% dintre români sunt interesați de educația lor financiară și caută informații online, pe când 57% apelează rar sau deloc la experți financiari sau consultanți pentru a discuta despre situația lor financiară.

Din cauza creșterii prețurilor, 29% dintre români economisesc mai puțin în conturi sau nu mai economisesc deloc, iar un sfert dintre ei declară că și-au schimbat modul în care strâng sau investesc banii. Aceste cifre sunt confirmate și de evaluarea Banometru, realizată în perioada ianuarie – iunie 2023, potrivit căreia 39% dintre beneficiarii programului nu au un fond de economisire sau nu economisesc deloc și nici nu își planifică sau măsoară bugetul.

Aceste modele financiare, influențate de inflație, au fost, de asemenea, identificate de Banometru, o inițiativă gratuită de sănătate financiară dezvoltată de ING Bank în parteneriat cu Asociația Educație pentru Viața Reală (AEVR) și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).

În prima jumătate a anului 2023, Banometru a fost apelat în special de către persoanele cu venituri egale sau mai mici decât cheltuielile lunare, ca urmare a creșterilor de prețuri.

În contrast, sondajul arată că mulți români nu pun accent pe investiții în produse financiare sau bunuri materiale: 58% dintre participanți afirmă că rareori sau niciodată investesc în acțiuni, obligațiuni, sau fonduri mutuale, la fel și în proprietăți imobiliare sau obiecte de valoare.

Impactul inflației crescânde asupra comportamentului de consum este unul complex și de regulă se manifestă cu o anumită inerție. Astfel, sunt de obicei necesare câteva trimestre bune până când consumatorii observă cu adevărat modificarea venitului lor disponibil și încep să își ajusteze consumul. Acesta din urmă este, de asemenea, puternic influențat și de dobânzile în creștere care pe de o parte stimulează economisirea, pe de alta măresc ratele la credite, efectul fiind de asemenea o ajustare a comportamentului de consum.

În măsura în care situația aceasta durează o perioadă mai lungă de timp, pot apărea chiar schimbări cvasi-permanente în comportamentul de consum, respectiv economisire. Astfel, atunci când inflația și dobânzile încep să scadă, consumatorii își pot prelungi mult timp comportamentul prudent din perioadele cu inflație ridicată și va fi necesar un timp relativ îndelungat de creșteri salariale reale consistente pentru a reveni la un comportament de consum pre-inflaționist” – Valentin Tătaru, Economist-Șef la ING Bank România.

Peste 70% dintre români cheltuiesc acum mai mult din veniturile lor pe alimente și cumpărături zilnice și energie comparativ cu acum cinci ani, iar peste 65% se așteaptă să continue această tendință și în următorii cinci ani, conform cercetării Ipsos.

Pentru a face față inflației, 50% dintre respondenți au redus cheltuielile pentru îmbrăcăminte și pentru a merge la restaurante și baruri, în timp ce 48% alocă un buget mai mic pentru călătorii.

Evaluarea Banometru dezvăluie că incapacitatea de a menține același nivel de trai din cauza inflației are, de asemenea, un impact emoțional semnificativ.

Acest lucru conduce la o creștere a frustrării și a cheltuielilor, în special pentru persoanele cu venituri mai mari, care caută sprijinul specialiștilor pentru a-și soluționa problemele financiare.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed