Imigrația pe țară, ca procent din populație


Mulți oameni se mută în alte țări pentru muncă, studii sau familie. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, înlocuite de schimbările climatice, conflicte sau instabilitate economică.

Au fost 272 de milioane de imigranți în 2020, reprezentând 3,5% din populația globală. Unde ajung ei? Această hartă interactivă din Our World in Data evidențiază imigrația în funcție de țară, ca procent din populația totală, folosind date de la Divizia Populație a Națiunilor Unite (ONU).

https://ourworldindata.org/explorers/migration

Ce este un imigrant?

ONU definește un imigrant ca fiind o persoană care locuiește într-o altă țară decât țara natală de un an sau mai mult. Pe lângă noii cetățeni sau rezidenți, o varietate de persoane se încadrează în această definiție:

  • Muncitori straini
  • Studenti internationali
  • Refugiati

ONU include, de asemenea, estimări ale imigranților neautorizați care trăiesc în diferite țări. Pe de altă parte, turiștii, lucrătorii temporari și personalul militar de peste mări nu sunt de obicei incluși.

Nivelurile mai ridicate de imigrație sunt în general corelate cu standardele de trai mai ridicate și economiile avansate. De exemplu, America de Nord, Europa și Oceania au toate o proporție relativ mare de imigranți.

Statele Unite ale Americii găzduiesc cel mai mare număr de imigranți – peste 50 de milioane – care reprezintă acum 15% din populația țării. Din 1990, proporția imigranților din țară a continuat să crească. Ca și în cazul majorității economiilor avansate, imigrația a contribuit la contracararea scăderii ratelor de fertilitate.

https://ourworldindata.org/grapher/population-growth-rate-with-and-without-migration?country=~USA

În ultimii 30 de ani, Emiratele Arabe Unite (EAU) a avut cea mai mare imigrație pe țară, 88% din populația sa fiind definită ca imigranți în 2020. Țara are cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre toate țările învecinate și atrage mulți lucrători migranți.

Între timp, Coreea de Sud a înregistrat cea mai mare creștere relativă a imigranților din ultimele trei decenii. Confruntată cu cea mai scăzută rată de fertilitate din lume și cu o populație îmbătrânită, țara a adoptat reforme de politică pentru a încuraja imigrația, inclusiv un program oficial pentru lucrători invitați și drepturi de vot locale pentru rezidenții străini permanenți.

Integrare sau separare?

Imigranții pot contribui la completarea lipsurilor de forță de muncă și la stimularea inovației economice în noua lor țară de reședință. În funcție de destinație, aceștia pot beneficia de lucruri precum salarii mai mari, acces la o educație mai bună și un climat politic mai stabil.

În special, țările răspund la imigrație în moduri diferite. Într-un studiu care măsoară ceea ce fac guvernele pentru integrarea migranților, Suedia s-a clasat pe primul loc. Țara oferă cetățenilor din afara UE acces egal la educație, drepturile pieței muncii și rețeaua de siguranță socială și are, de asemenea, legi puternice anti-discriminare.

Pe de altă parte, imigranții se pot confrunta cu provocări în integrarea în alte țări. De exemplu, sistemul kafala (sponsorizare) din Emiratele Arabe Unite este structurat astfel încât vizele de angajare să fie acordate de persoane sau companii locale, mai degrabă decât de stat. Acest lucru le oferă angajatorilor o putere sporită asupra lucrătorilor lor și, în trecut, a dus la presupuse încălcări ale drepturilor omului.

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed