Guvernul vrea să impună o taxă pentru Netflix și HBO, în România


Guvernul vrea să le impună operatorilor de servicii de streaming, precum Netflix, HBO, Amazon Prime, să plătească o taxă de 4% din veniturile obținute pe teritoriul României din abonamente și tranzacții unice, bani care ar urma să meargă la Fondul cinematografic administrat de către Centrul Național al Cinematografiei (CNC), din care se finanțează producția națională de filme.

Astfel, printre sursele de finanțare ale Fondului cinematografic ar urma să se numere și “4% din veniturile obținute din tranzacții unice sau sub formă de abonament, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie”.

În plus, Executivul vrea ca și operatorii de platforme de streaming să plătească contribuția de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, existentă deja în legislația în vigoare.

Vor fi scutiți de cele două contribuții (de 3 și 4%) furnizorii “ale căror venituri, pe ultimul an fiscal, nu au depășit echivalentul în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, al sumei de 65.000 de euro sau al căror nivel de audiență este sub 1%, raportat la numărul de abonați la nivel național, la serviciile de transmisie de date care asigură accesul la internet în bandă largă”.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, transmite că acest cuantum de 4% al contribuției a fost propus de Alianța Producătorilor de Film și că, urmare a dialogului cu platformele online și cu producătorii români de filme, la comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților, acest procent a fost diminuat la 2%.

“Această taxă nu va influența prețul pe care îl plătesc cetățenii, pentru că platformele online își stabilesc la nivel global această politică. 20 de state membre și-au modificat deja legislația și au stabilit plafoane variind între 1% și 5% cuantumul contribuției, cum este cazul Franței. Nu am văzut să crească prețul abonamentului în niciuna dintre aceste țări”, mai susține ministrul.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed