Guvernul adoptă noua schemă de sprijin pentru facturi, dar fără aplicare retroactivă


Guvernul aprobă în ședința de marți noua schemă de sprijin pentru facturi, care cuprinde măsuri atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru firme mici și mijlocii și pentru industria alimentară, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. El a precizat că Executivul discută cu Comisia Europeană pentru a prelungi și o măsură de sprijin pentru marii consumatori.

„Aprobăm în ședința de Guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activităților economice în condiții de competitivitate”, a precizat premierul.

Pentru populație, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh la energie electrică și 0,31 bani pe kWh la gaze naturale, indiferent de consum, a declarat Nicolae Ciucă.

Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh – energie electrică, sau 300 metri cubi – gaze naturale, se va plăti 0,68 bani pentru kWh și circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse, a mai spus premierul.

„Am decis de asemenea ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite de către oameni și de către economia românească, având nevoie acum mai mult ca oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie”, a spus el.

Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri, și industria alimentară, prețurile vor fi plafonate la 1 leu/kWh, TVA inclus, pentru energie electrică și la 0,37 bani kWh, la gaze naturale.

Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat, a spus premierul.

„În ceea ce privește măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 milioane de euro pentru susținerea acestora. La nivelul ministerului Energiei se discută în prezent cu reprezentanții Comisiei Europene, în vederea continuării acestei forme de sprijin”, a declarat Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului afirmă că acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie și martie, după consultările avute atât la nivelul coaliției de guvernare, cât și cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri din diferite sectoare de activitate.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed