Guvernatorul Băncii Italiei: Băncile italiene trebuie să își încheie afacerile în Rusia


Fabio Panetta, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, a declarat sâmbătă că băncile italiene trebuie să își încheie operațiunile în Rusia din motive de reputație. Avertismentul a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă, la finalul reuniunii miniștrilor de Finanțe din țările G7, desfășurată la Stresa, Italia, potrivit Reuters.

Panetta, care face parte și din consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a subliniat că prezența continuă în Rusia poate afecta grav imaginea instituțiilor financiare italiene. „Trebuie să pleci din Rusia”, a spus el, recunoscând că procesul este complicat și costisitor, dar necesar pentru a proteja reputația bancară.

Printre băncile italiene cu expunere semnificativă pe piața rusă se numără UniCredit și Intesa Sanpaolo. Recent, subsidiara rusă a UniCredit a fost afectată de sechestrarea unor active în valoare de 463 de milioane de euro, legată de un proiect de gaze naturale abandonat, pentru care banca oferise garanții.

Panetta a evidențiat dificultățile întâmpinate de bănci în încercarea de a-și vinde activele din Rusia, menționând că găsirea unui cumpărător în aceste condiții este dificilă, dar inevitabilă. „Există unele dificultăți obiective pentru că plecarea din Rusia este complicată, trebuie să găsești un cumpărător ștind că ești pus într-o situație dificilă, poate fi un proces costisitor, cu toate acestea trebuie să pleci pentru că ai o problemă de reputație”, a explicat Panetta.

Referindu-se la politicile monetare din zona euro, Panetta a declarat că este momentul potrivit pentru o reducere a dobânzii. „Cred că avem condițiile pentru o modificare a politicii monetare” la următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor din 6 iunie, a spus el, adăugând că există un consens în creștere pentru această schimbare.

Întrebat despre starea actuală a sistemului bancar, Panetta a afirmat că „ceea ce vedem astăzi în Italia și Europa este un sistem bancar sănătos cu o capitalizare bună”.

Grupul G7, format din SUA, Italia, Japonia, Canada, Marea Britanie, Franța și Germania, continuă să coordoneze politicile economice și financiare la nivel global. În acest an, Italia deține președinția grupului.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed