Greva profesorilor va continua și săptămâna viitoare. Guvernul a aprobat o creștere salarială etapizată pe trei ani, dar sindicatele au respins-o


Greva din sectorul educației va continua și săptămâna viitoare, după ce sindicatee care reprezintă cadrele didactice au anunțat că resping propunerea guvernului de a majora salariile profesorilor cu un total de 1.000 de lei și salariile personalului nedidactic cu 400 de lei.

„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta, oamenii sunt cei care sunt suverani, oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă aceasta continuă. Aşteptăm concret săptămâna viitoare să vedem ce se întâmplă”, a spus Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la ieşirea de la negocierile de la Palatul Victoria.

Președintele sindicatului a confirmat că profesorii sunt dispuși să continue greva și săptămâna viitoare.

Guvernul spune că oferta de miercuri este ultima, profesorii cerând o majorare de 25%, solicitare care ar fi fost îndeplinită prin acordarea sumei de 1.000 de lei brut. Acest supliment salarial ar însemna o creștere de 25% doar pentru profesorii debutanți. Cu alte cuvinte, guvernul acuză profesorii că au cerut inițial o creștere salarială de 25%, apoi au cerut 2.000 de lei brut, iar joi au lansat o nouă cerere de majorare salarială de 60% din iunie.

Salariul unui profesor debutant fără sporuri este în prezent de 2.376 de lei net și va ajunge la 2.956 de lei net odată cu adoptarea OUG.

Cadrele didactice cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv și o vechime între cinci și zece ani vor primi un salariu de 3.365 de lei net, de la 2.713 lei net fără sporuri, cât este în prezent; cadrele didactice cu vechime în muncă (gradul 1), cu peste 25 de ani de experiență, vva trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net.

De asemenea, în noua lege a salarizării s-a convenit ca salariul mediu brut pentru debutanții și asistenții universitari să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, care va sta la baza bugetului național de asigurări sociale în 2023. Noua structură de salarizare va fi introdusă treptat pe parcursul a trei ani: 40% în primul an, 30% în al doilea an și 30% în al treilea an.

Potrivit calculelor ZF, bazate pe datele disponibile, o creștere salarială de 25% în educație pentru restul anului 2023 ar avea un impact bugetar de aproximativ 500 de milioane de euro (2,5-2,7 miliarde de lei). În esență, creșterea salariilor tinerilor profesori ar însemna creșterea salariilor tuturor profesorilor, inclusiv a profesorilor universitari.

 

Sursă foto: cotidianul.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed