Grecia ar putea renunța mai devreme la centralele energetice


Grecia face progrese mai rapide decât se estima privind renunţarea la centralele energetice pe bază de cărbune, Guvernul premierului Kyriakos Mitsotakis accelerând eforturile de a combate efectele schimbărilor climatice, transmite Bloomberg.

“Am spus că o vom face până în 2028. Cred că va fi posibil să o facem până în 2025, ” a declarat joi Mitsotakis, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Premierul elen a cerut aliaţilor europeni să-şi intensifice eforturile de a combate efectele schimbărilor climatice, după ce temperaturile record din timpul verii au provocat o serie de incendii în ţară, afectând semnificativ pădurile, suprafaţa agricolă şi zonele locuite.

Acum, continentul se confruntă cu o creştere a preţurilor energiei, existând pericol ca firmele şi gospodăriile să nu-şi poată plăti facturile la utilităţi.

“Ne-am angajat să-i sprijinim pe utilizatorii de electricitate din Grecia. Facem asta furnizând finanţare de stat dar şi încurajând producătorii de electricitate să absoarbă o parte din majorarea costului”, a afimat Mitsotakis. Ca rezultat, grecii “nu se vor confrunta cu creşeri semnificative ale facturilor la electricitate în următoarele trei-şase luni”, a dat asigurări premierul.

Săptămâna aceasta, Atena a cerut crearea unui mecanism finanţat de UE pentru a utiliza veniturile din vânzările suplimentare de permise de carbon în vederea limitării impactului creşterii costurilor cu energia.

“Aceasta este o problemă reală pentru Europa şi este nevoie de un răspuns european”, a avertizat prim-ministrul elen.

După ce Grecia a îmbunătăţit estimările de creştere a economiei în acest an la 5,9%, PIB-ul ajungând la nivelul de dinaintea pandemiei, premierul a indicat că ţinta s-ar putea dovedi prea conservatoare.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Atena a anunţat că va oferi subvenţii pentru majoritatea gospodăriilor până la finele anului, în ideea de a face mai accesibile costurile la energie, pe fondul creşterii preţurilor la gaze naturale.

Această schemă face parte din pachetul de măsuri de sprijin anunţat luna aceasta de premierul Kyriakos Mitsotakis destinat să îi ajute pe cetăţenii greci să facă faţă creşterii preţurilor de consum.

“Are loc o criză energetică internaţională. Guvernul nostru a decis să îi sprijine pe cei care au văzut cum facturile lor s-au umflat”, a declarat ministrul Energiei, Kostas Skrekas.

Acest mecanism de sprijin finanţat de guvern, cu un cost estimat la 150 milioane de euro, va include o subvenţie de 9 euro pentru primii 300 de kilowaţi oră consumaţi în fiecare lună de gospodăriile greceşti, a precizat Kostas Skrekas, adăugând că schema va acoperi aproximativ 70% din gospodării.

În plus, o plată unică anuală oferită de Guvernul de la Atena celor cu venituri mici, astfel încât aceştia să îşi cumpere combustibil de încălzire pentru iarnă, va fi şi ea majorată cu 20%.

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed