GRAFIC Sistemul bancar a rămas pe un deficit acut de lichiditate. BNR le-a finanțat în special prin Lombard


Sistemul bancar a înregistrat un deficit de lichiditate mediu zilnic în raport cu banca centrală de 13,5 miliarde de lei în iunie, în ușoară ameliorare față de mai, dar aproape de recordurile istorice. Banca Națională a României a finanțat băncile în principal prin facilitatea Lombard, în timp ce operațiunile repo bilaterale (mai ieftine pentru bănci) au fost diminuate pentru a treia lună la rând. Dobânzile din piață au continuat să crească.

Deficitul mediu zilnic de lichiditate s-a redus cu aproape 2,4 miliarde de lei față de mai și a ajuns la nivelul din aprilie.

În iunie, băncile au luat 11,7 miliarde de lei în fiecare zi de la BNR prin facilitatea de creditare (Lombard), la o dobândă de 4,75% pe an. Creditul Lombard, care trebuie plătit a doua zi de către bănci, este cu un punct procentual mai scump decât cel furnizat prin operațiuni de piață – repo – rambursabile într-o săptămână. BNR a redus pentru a treia lună la rând volumele repo, care în iunie au scăzut la 2,7 miliarde de lei de la 3,5 miliarde de lei în luna precedentă și de la 6,3 miliarde de lei în martie.

Această evoluție în structura lichidității furnizată de BNR băncilor, cuplată cu creșterea ratei de politică monetară în mai de la 3% la 3,75%, a dus la creșterea în continuare a ratelor din piața monetară interbancară. Băncile s-au împrumutat între ele la o dobândă medie de 4,42%, față de 4,27% în mai, și 3,45% în aprilie.
În martie, lună în care, de altfel, s-a înregistrat și cel mai adânc deficit de lichiditate nominal la 16,4 miliarde de lei, dobânda medie din piață era la 3,6%, mai mare decât cea din aprilie.

Analiștii BCR arătau recent că deficitul de lichiditate este alimentat de BNR prin intervențiile în piața valutară. Când BNR cumpără lei contra valută pentru a susține moneda națională, lichiditatea în moneda națională este sterilizată – leii sunt distruși în intervenția băncii centrale. O lichiditate mai scăzută aduce pe deoparte dobânzi mai mari în piață, ceea ce face plasamentele în monedă națională mai atractive, pe de altă parte scade muniția disponibilă pentru poziții speculative scurte – pariurile pe deprecierea monedei naționale.

 

 

Sursă foto: bing.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed