Depășirea pragului de 100 de trilioane de dolari este o nouă etapă pentru producția economică globală.
Când PIB-ul mondial era de 88 de trilioane de dolari (2020) și apoi de 94 de trilioane de dolari (2021), iar acum, conform ultimelor previziuni, FMI se așteaptă ca economia globală să atingă valoarea nominală de aproape 104 de trilioane de dolari până la sfârșitul anului 2022.
Deși creșterea continuă să aibă o tendință ascendentă, redresarea care era așteptată în perioada post-pandemie pare tensionată. Din cauza conflictelor recente, a blocajelor lanțului de aprovizionare și a inflației ulterioare, proiecțiile economice globale sunt revizuite în scădere.
Creșterea anuală a PIB-ului global pentru 2022 a fost estimată inițial să fie de 4,4% din ianuarie, dar de atunci aceasta a fost ajustată la 3,6%.
Trebuie remarcat faptul că, pentru prima oară, România este trecută in extenso pe harta PIB-ului global.
Notă: Aceste date de la FMI reprezintă cele mai recente proiecții nominale pentru sfârșitul anului din aprilie 2022.
Inflație, stagflație, recesiune – cât de rău este?
.Deși creșterea economică globală a fost deja revizuită în jos, este posibil ca situația să fie și mai gravă. Organizații precum Banca Mondială spun că riscurile de stagflație sunt în creștere. Stagflația, care nu a mai avut loc din anii 1970, este definită ca o economie care se confruntă cu o inflație în creștere combinată cu o producție economică stagnată.
În prezent, inflația globală de consum este în prezent fixată la 7%. Bunurile zilnice devin din ce în ce mai dificil de cumpărat, iar ratele dobânzilor sunt în creștere, pe măsură ce băncile centrale din întreaga lume încearcă să controleze situația. După cum demonstrează evenimentele recente din Sri Lanka, țările cu venituri mici sunt în special expuse riscului de volatilitate economică.
Sursă grafic: visualcapitalist.com
Sursă foto: istockphoto.com