GRAFIC: Economia Chinei în 2021


China este a doua cea mai mare economie a lumii după SUA și se așteaptă ca în cele din urmă să urce pe primul loc în următoarele decenii.

În timp ce economia Chinei a avut un început mult mai agitat în acest an din cauza blocajelor cu toleranță zero la COVID-19 și a problemelor legate de lanțul de aprovizionare, graficul nostru acoperă un an întreg de date pentru 2021⁠ – un an în care majoritatea economiilor și-au revenit după haosul inițial al pandemic.

În 2021, Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a atins 114 trilioane ¥ (18 trilioane USD în USD), potrivit Biroului Național de Statistică. Economia țării a depășit obiectivele guvernamentale de creștere de 6%, economia globală crescând cu 8,1%.

Să aruncăm o privire la ceea ce alimentează economia modernă a Chinei.

Defalcarea economiei Chinei pe sectoare

Producția industrială – activitatea în sectoarele de producție, minerit și utilități – este de departe principalul motor al economiei Chinei. În 2021, sectorul a generat 37,3 trilioane ¥, sau o treime din activitatea economică totală a țării.

În ciuda unei încetiniri în decembrie, comerțul cu ridicata și cu amănuntul s-a comportat puternic și în 2021. Ca principal indicator al consumului, acesta a fost afectat de măsurile de izolare și de răspândirea variantei Omicron COVID-19 spre sfârșitul anului, dar a crescut în continuare cu două cifre, ajungând la un total de 10,5 trilioane ¥*.

„Alte servicii”, care include totul, de la cercetare și dezvoltare științifică la educație și servicii sociale, a generat 16% din economia totală a Chinei în 2021, sau 18,1 trilioane ¥.

*Nota: la momentul publicării, guvernul Chinei pare să fi ajustat acest număr la 11,0 trilioane ¥, ceea ce nu este în concordanță cu setul de date inițial furnizat, dar merită remarcat.

 

Încotro se îndreaptă PIB-ul Chinei?

Economia Chinei sa redresat semnificativ mai repede decât majoritatea economiilor majore și, după cum arată tendința generală de mai jos, țara a crescut constant în anii precedenți.

Înainte de apariția pandemiei, creșterea trimestrială a PIB-ului Chinei a fost destul de stabilă, cu puțin peste 5%.

După debutul inițial al COVID-19, economia țării s-a clătinat, reflectând economiile de pe tot globul. Dar, după o revenire puternică în 2021, reapariția cazurilor a provocat o nouă serie de represiuni asupra sectorului privat, încetinind considerabil creșterea PIB-ului.

Având în vedere că încetinirea continuă până la începutul anului 2022, orizontul economic al Chinei pare încă incert. Se așteaptă ca blocarea din Shanghai să continue până la 1 iunie, iar în ultimele luni au fost sute de nave blocate în afara portului din Shanghai, ca parte a provocărilor continue ale lanțului de aprovizionare.

Politica Chinei Zero-COVID: bună sau rea pentru economie?

În timp ce fiecare țară a reacționat diferit la pandemia de COVID-19, China a adoptat o politică zero COVID de blocare strictă pentru a controla cazurile și focarele.

În cea mai mare parte a anului 2021, politica nu a descurajat creșterea PIB-ului. În ciuda unor orașe majore blocate complet sau parțial pentru a controla focarele regionale, economia țării a continuat cu mult înaintea multor alte economii majore.

Dar politica s-a confruntat cu o provocare odată cu apariția variantei Omicron. În ciuda blocajelor și a unei rate de vaccinare de 88% la nivel național, șapte din cele 31 de provincii ale Chinei și toate cele mai mari orașe au raportat cazuri de Omicron.

Și politica de zero COVID a Chinei nu a afectat toate sectoarele în mod egal. Producția industrială a crescut cu peste 10% în primele 11 luni ale anului 2021, în ciuda blocajelor orașelor din întreaga țară. Asta pentru că multe fabrici din China se află în parcuri industriale suburbane în afara orașelor, iar angajații locuiesc adesea în apropiere.

Dar multe sectoare precum hotelurile și restaurantele au fost mai grav afectate de blocajele orașelor. Multe economii globale încep să facă tranziția spre a trăi cu COVID, China rămânând una dintre ultimele țări care a urmat o politică zero COVID. Asigură asta că economia țării va continua să încetinească în 2022 sau China va reuși să-și revină și să mențină una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume?

 

 

Sursă foto: chinausfocus.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed