GRAFIC: Cum generează venituri marile companii de tehnologie Alphabet, Amazon, Apple și Microsoft


În media și în discursul public, companii precum Alphabet, Apple și Microsoft sunt adesea grupate în aceeași categorie „Big Tech”. La urma urmei, ele constituie cele mai mari companii din lume după capitalizarea bursieră.

Pe acest considerent, este ușor să presupunem că sunt în concurență directă unul cu celălalt, luptându-se cu înverșunare pentru o bucată mai mare din plăcinta „Big Tech”. Dar, deși există cu siguranță o concurență între giganții tehnologici ai lumii, este mult mai puțin drastică decât vă puteți imagina.

Acest lucru este evident când vă uitați la diferitele lor fluxuri de venituri, iar această serie de grafice oferă o defalcare a veniturilor Alphabet, Amazon, Apple și Microsoft.

Cum generează venituri marile companii de tehnologie

Deci, cum face fiecare mare companie de tehnologie să câștige bani? Să explorăm utilizarea datelor din declarațiile trimestriale de venituri din iunie 2022 ale fiecărei companii.

Alphabet

breakdown of Alphabet's revenue streams and profit

În T2 2022, aproximativ 72% din veniturile Alphabet au provenit din publicitate în căutare. Acest lucru are sens, având în vedere că Google și YouTube au o mulțime de ochi. Google domină piața de căutare – aproximativ 90% din toate căutările pe internet se fac pe platformele Google.

Amazon

breakdown of amazon's revenue streams and profit

Poate deloc surprinzător, cel mai mare generator de venituri al Amazon este comerțul electronic. Cu toate acestea, așa cum arată graficul de mai sus, costurile comerțului electronic sunt atât de mari, încât a raportat de fapt o pierdere netă în T2 2022. După cum se întâmplă adesea, Amazon Web Services (AWS) a fost principalul profit al companiei în acest trimestru.

Apple

breakdown of Apple's revenue streams and profit

Cel mai mare factor de venit al Apple este vânzarea de electronice de larg consum, în special de la iPhone, care reprezintă aproape jumătate din veniturile totale. iPhone-urile sunt deosebit de populare în SUA, unde reprezintă aproximativ 50% din vânzările de smartphone-uri din întreaga țară.

Pe lângă dispozitive, serviciile precum Apple Music, Apple Pay și Apple TV+ generează și venituri pentru companie. Dar în T2 2022, filiala de servicii a Apple a reprezentat doar 24% din veniturile totale ale companiei.

Microsoft

breakdown of Microsoft's revenue streams and profit

Microsoft are o împărțire destul de egală între diferitele sale surse de venituri, dar, similar cu Amazon, cel mai mare factor de venituri este platforma sa de servicii cloud, Azure.

După AWS, Azure este al doilea cel mai mare server cloud din lume, captând 21% din piața globală a infrastructurii cloud.

 

 

 

Sursă foto: bani.md

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed