GRAFIC – Cei mai importanți parteneri comerciali ai Ucrainei


Comerțul internațional a fost egal cu 65% din PIB-ul Ucrainei în 2020, însumând 102,9 miliarde de dolari de bunuri schimbate cu țări din întreaga lume.

În 2014, anexarea Crimeei de către Rusia a contribuit la o scădere cu 30% de la an la an a valorii comerciale a Ucrainei în 2015 (75,6 miliarde USD). Acum, comerțul internațional al Ucrainei a fost perturbat ireversibil de la invazia pe scară largă a Rusiei din 24 februarie 2022.

Conflictul actual continuă să remodeleze relațiile geopolitice și comerțul internațional – și pentru a da context situației, am creat acest grafic folosind datele FMI și ONU Comtrade pentru a prezenta cei mai mari parteneri comerciali ai Ucrainei și bunurile tranzacționate în 2020.

Cei mai mari parteneri comerciali ai Ucrainei

Cel mai mare partener comercial al Ucrainei în 2020 a fost China, valoarea comerțului dintre cele două țări ajungând la 15,3 miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de orice alt partener comercial. 

Germania (7,4 miliarde dolari), Polonia (7,4 miliarde dolari) și Rusia (7,2 miliarde dolari) au fost următorii trei mari parteneri comerciali ai Ucrainei, majoritatea comerțului dintre Ucraina și aceste țări fiind importuri.

În timp ce cea mai mare parte a comerțului Ucrainei cu partenerii de top este alcătuită din importuri, comerțul cu India și Țările de Jos (al nouălea și, respectiv, al zecelea partener comercial al Ucrainei) a fost mai mult bazat pe export, exporturile deținând o cotă mai mare de 70% din valoarea totală a comerțului.

Cele mai importante exporturi și importuri din Ucraina

Industria agricolă puternică a Ucrainei reprezintă o mare parte din exporturile țării sub formă de cereale, uleiuri animale și vegetale și uleiuri de semințe. Aceste produse au reprezentat aproape 35% din exporturile Ucrainei în 2020, la o valoare colectivă de 17 miliarde de dolari.

Celelalte două pietre de temelie ale industriei și exporturilor Ucrainei sunt minereul de fier și oțelul, împreună cu mașini, echipamente electrice rafinate și alte aparate mecanice. În 2020, exporturile de fier și oțel brut împreună cu produsele lor rafinate au reprezentat o valoare de 13 miliarde de dolari, reprezentând mai mult de un sfert din exporturile Ucrainei.

Importurile Ucrainei sunt în primul rând vehicule, mașini și combustibili necesari pentru alimentarea acestor bunuri. Cu consumul de energie al țării depășind producția internă de energie, combustibilii minerali și uleiurile sunt cel mai important import al Ucrainei în 2020, cu 7,42 miliarde de dolari.

Importând în primul rând din Belarus, Rusia și Germania, nevoia Ucrainei de combustibili energetici a fost mult exacerbată de anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, care deținea 80% din zăcămintele de petrol și gaze naturale ale Ucrainei în Marea Neagră.

Diferite tipuri de mașini, vehicule și echipamente electrice sunt următoarele categorii de mărfuri importate, reprezentând cumulativ 31% (17,1 miliarde de dolari) din importurile Ucrainei.

Trecerea Ucrainei de la dependența comercială rusă

De la independența sa de fosta URSS în 1991, Ucraina s-a mutat constant către partenerii comerciali occidentali, mai ales pe măsură ce conflictele cu Rusia au escaladat în anii 2010.

După ani de negocieri, Acordul de Asociere al Ucrainei cu UE din 2014 a facilitat comerțul liber între națiunile UE și Ucraina, reducând dependența țării de comerțul cu Rusia.

Ucraina este unul dintre cele mai importante centre economice ale fostei Uniuni Sovietice și a fost mult timp coșul de pâine al URSS datorită solului său fertil de cernoziom și a industriei agricole puternice.

Valoarea comerțului dintre Rusia și Ucraina a atins apogeul în 2011 la 49,2 miliarde de dolari, iar de atunci a scăzut cu 85% la 7,2 miliarde de dolari în 2020. În acest timp, națiuni europene precum Polonia și Germania au depășit Rusia în ceea ce privește valoarea comercială cu Ucraina, iar în 2021 comerțul cu UE s-a ridicat la peste 58 de miliarde de dolari.

Efectul războiului asupra viitorilor parteneri comerciali ai Ucrainei

Invazia Ucrainei de către Rusia modifică rapid relațiile internaționale și partenerii comerciali ai ambelor țări.

La patru zile de la recentul conflict, președintele ucrainean Zelensky a solicitat aderarea specială a Ucrainei în UE, ceea ce ar consolida și mai mult comerțul Ucrainei cu membrii Uniunii Europene. Combinând probabila defalcare a comerțului ucrainean-rus cu lipsa Chinei de condamnare a acțiunilor Rusiei, comerțul Ucrainei pare să continue să se orienteze către Uniunea Europeană și aliații săi occidentali.

Deși nu este tocmai comerțul internațional, pe 26 februarie SUA au angajat o sumă suplimentară de 350 de milioane de dolari în sprijinul Ucrainei, asistența americană de securitate financiară pentru Ucraina totalizând 1 miliard de dolari în ultimul an. Alături de SUA, UE a angajat recent 500 de milioane de euro în sprijin financiar, iar mai multe națiuni din UE și din afara UE oferă Ucrainei ajutor militar.

Deși este imposibil să se determine rezultatele acestui conflict și efectele sale asupra comerțului internațional, țările care susțin astăzi apărarea Ucrainei vor deveni probabil principalii parteneri comerciali ai Ucrainei în viitor.

 

 

 

Sursă foto: thequint.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed