Grafic – Care sunt ţările care alocă cei mai mulţi bani pentru înarmare şi cheltuieli militare?


Pe măsură ce invazia Ucrainei de către Rusia a continuat, cheltuielile militare și tehnologia au intrat în centrul atenției, deoarece lumea a urmărit transporturile de arme occidentale și a urmărit modul în care lansatoarele de rachete HIMAR și alte arme au afectat conflictul.

Dar dezvoltarea, exportul și desfășurarea personalului militar și a armamentului costă națiunile sute de miliarde în fiecare an. În 2021, cheltuielile militare globale au ajuns la 2,1 trilioane de dolari, în creștere pentru al șaptelea an consecutiv.

Folosind date de la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), acest grafic arată care țări au cheltuit cel mai mult pentru armata lor în 2021, împreună cu cota lor totală din cheltuielile militare globale.

 

Ce țări cheltuiesc cel mai mult pe armată?

Statele Unite au fost cea mai mare națiune în ceea ce privește cheltuielile militare, cheltuind 801 miliarde de dolari pentru a reprezenta aproape 38% din cheltuielile militare globale în 2021. America a fost cea mai mare națiune cu cheltuieli militare de când SIPRI a început urmărirea în 1949, reprezentând mai mult de 30% din cheltuielile militare ale lumii din ultimele două decenii.

Cheltuielile militare americane au crescut de la an la an cu 22,3 miliarde de dolari, iar totalul țării pentru 2021 a fost mai mare decât orice altă țară din primele 10 combinate.

Country Military Spending (2017) Military Spending (2018) Military Spending (2019) Military Spending (2020) Military Spending (2021)
?? U.S. $646.8B $682.5B $734.3B $778.4B $800.7B
?? China $210.4B $232.5B $240.3B $258.0B $293.4B
?? India $64.6B $66.3B $71.5B $72.9B $76.6B
?? United Kingdom $51.6B $55.7B $56.9B $60.7B $68.4B
?? Russia $66.9B $61.6B $65.2B $61.7B $65.9B

Următoarea țară cu cel mai mari cheltuieli militare în 2021 a fost China, care a cheltuit 293,4 miliarde de dolari și a reprezentat aproape 14% din cheltuielile militare globale. În timp ce cheltuielile Chinei sunt încă mai mici de jumătate din cele ale Americii, țara și-a crescut cheltuielile militare timp de 27 de ani la rând.

De fapt, China are cel mai mare total de personal militar activ, iar cheltuielile militare ale țării s-au dublat în ultimul deceniu.

În timp ce Rusia a fost doar a cincea națiune în top în ceea ce privește cheltuielile militare, cu 65,9 miliarde de dolari în 2021, a fost printre țările cu clasare superioară în ceea ce privește cheltuielile militare ca pondere din PIB. Cheltuielile militare ale Rusiei s-au ridicat la 4,1% din PIB-ul său, doar alte națiuni din top 15 au o pondere mai mare (Israel 5,2% și Arabia Saudită 6,6%).

Colaborarea militară de la conflictul Rusia-Ucraina

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a dus la schimbări geopolitice seismice, declanșând o cascadă de transporturi militare internaționale și colaborare între națiuni. Asistența de securitate tocmai trimisă de SUA în Ucraina a totalizat 8,2 miliarde de dolari de la începutul războiului și a arătat cum alianțele pot contribui la compensarea unor cheltuieli militare interne în perioade de conflict.

În mod similar, Rusia și China și-au adâncit relația, împărtășind informații și tehnologie militară împreună cu începerea exercițiilor militare comune la sfârșitul lunii august, alături de alte națiuni precum India, Belarus, Mongolia și Tadjikistan.

De la descoperirea Chinei în zborul cu rachete hipersonice în urmă cu un an, Rusia și-a testat acum propriile versiuni ale tehnologiei, Putin menționând disponibilitatea Rusiei de a exporta armament pe care l-a descris drept „cu ani sau poate chiar cu decenii înaintea omologilor lor străini”.

Sancțiuni și exporturi de energie: noi arme în războiul modern

Alături de armamentul avansat, sancțiunile și mărfurile energetice au devenit noi instrumente ale războiului rece modern. Pe măsură ce sancțiunile economice occidentale au încercat să paralizeze economia Rusiei în urma invaziei acesteia, livrările de gaz și petrol rusești au fost limitate și forțate să fie plătite în ruble ca răzbunare.

Comerțul global a fost transformat într-un nou câmp de luptă cu active offshore și dependențe de import ca vectori de atac. Alături de acestea, atacurile cibernetice și securitatea cibernetică sunt o parte din ce în ce mai complexă, obscure și importantă a armatei și securității naționale.

Indiferent dacă invazia Rusiei asupra Ucrainei se încheie sau nu în 2022, creșterea tensiunilor geopolitice și a conflictelor din acest an va avea ca rezultat aproape sigur o creștere globală a cheltuielilor militare.

 

 

 

 

Sursă: visualcapitalist.com

Traducere. Victoria Anghel

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed