GRAFIC: 40 de ani de producție globală de energie, în funcție de țară


Energia era deja un subiect fierbinte înainte de 2022, dar creșterea facturilor la energie casnică și criza costului vieții au adus-o și mai mult în prim-plan.

Care sunt țările cu cei mai mari producători de energie și ce tipuri de energie produc? Acest grafic realizat de 911 Metallurgist oferă o defalcare a producției globale de energie, arătând care țări au folosit cei mai mulți combustibili fosili, nucleare și energie regenerabilă din 1980.

 

1. Combustibili fosili

Biggest Producers of Fossil Fuel since 1980

În timp ce SUA este un jucător dominant atât în producția de petrol, cât și de gaze naturale, China deține primul loc ca cel mai mare producător de combustibili fosili din lume, în mare parte datorită producției și consumului său semnificativ de cărbune.

În ultimul deceniu, China a folosit mai mult cărbune decât restul lumii la un loc.

2. Energia nucleară

Biggest Producers of Nuclear Energy since 1980

SUA este de departe cel mai mare producător de energie nucleară din lume, generând aproximativ dublul cantității de energie nucleară decât Franța, al doilea producător ca mărime.

În timp ce energia nucleară oferă o alternativă fără carbon la combustibilii fosili, dezastrul nuclear de la Fukushima a făcut ca multe țări să se îndepărteze de sursa de energie, motiv pentru care utilizarea globală a scăzut în ultimii ani.

În ciuda faptului că multe țări s-au îndepărtat recent de energia nucleară, aceasta încă alimentează aproximativ 10% din electricitatea mondială. De asemenea, este posibil ca energia nucleară să joace un rol extins în mixul energetic în viitor, deoarece decarbonizarea a devenit o prioritate de top pentru națiunile din întreaga lume.

3. Energie regenerabilă

Biggest Producers of Renewable Energy

Sursele de energie regenerabilă (inclusiv eoliană, hidro și solară) reprezintă aproximativ 23% din producția de energie electrică la nivel mondial. China se află în fruntea producției de surse regenerabile, în timp ce SUA ocupă locul doi.

În timp ce producția de energie regenerabilă a crescut în ultimii ani, mai multe țări vor trebui să-și intensifice producția de energie regenerabilă pentru a atinge obiectivele net zero până în 2050.

 

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com