Germania suspendă temporar procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2


Agenţia federală a reţelelor a anunţat marţi suspendarea – temporară – a procedurii de certificare a Nord Stream 2, un gazoduct controversat care asigură o legătură între Rusia şi Germania, evocând un obstacol juridic, şi anume că certificarea este posibilă doar ”dacă operatorul este organizat sub o formă juridică de drept german”, relatează AFP.

Certificarea Nord Stream 2, una dintre ultimele etape înainte de punerea în serviciu a gazoductului, ”nu este posibilă decât dacă operatorul este organizat sub o formă juridică de drept german”, scrie într-un comunicat autoritatea.

După acest anunţ, preţul gazelor naturale a crescut pe piaţă cu 12%, în timp ce Europa se confruntă deja cu o creştere puternică a preţului acestei surse de energie.

Procesul de suspendare rămâne suspendat până când operatorul Nord Stream 2, cu sediul la Zug, în Elveţia, îşi finalizează ”transferul activelor esenţiale şi resurselor umane” unei filiale înfiinţate în Germania pentru partea germană a gazoductului, precizează agenţia.

Agenţia are un termen de patru luni să dea undă verde proiectului, al cărui şantier s-a terminat şi a cărui umplere de către partea rusă a început.

Această autorizaţie urmează să fie prezentată apoi Comisiei Europene (CE) în vederea avizării, iar exploatarea gazoductului ar putea, astfel, să înregistreze o întârziere.

Kremlinul îndemna încă din septembrie la o punere în serviciu ”cât mai rapid” a Nord Stream 2, în vederea începerii aprovizionării cu gaze naturale.

Capacitatea gazoductului este de 55 de miliarde de metri cubi anual, iar umplerea gazoductului a început în octombrie.

Această instalaţie este criticată ma ales în Europa de Est, care avertizează că Nord Stream 2 va expune continentul ”armei energetice ruse” printr-o creştere a dependenţei europene şi prin sacrificarea intereselor aliatului ucrainean, o ţară tradiţională de tranzit a gazelor naturale ruseşti către Europa de Vest.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed