Germania se opune planului UE susținut de România și Franța de a eticheta energia nucleară și gazul drept „verzi”


Guvernul german a criticat sâmbătă, în prima zi din 2022, planurile Comisiei Europene de a include energia nucleară și gazele naturale în mult așteptatul său sistem de etichetare ecologică pentru investițiile în sectorul energetic european, notează Politico Europe.

Robert Habeck, ministrul Economiei și Protecției Climei din Germania, alături de ministrul Mediului, Steffi Lemke, ambii din Partidul Verzilor, au criticat aspru inițiativa Comisiei Europene, iar Habeck, care este și vicecancelar al guvernului condus de Olaf Scholz, a declarat că Berlinul nu poate sprijini schema propusă.

Controversatul efort al Comisiei face parte din așa-numita listă a taxonomiei, care va fi esențială pentru direcționarea a miliarde de euro în investiții către tehnologiile necesare pentru construirea de centrale electrice curate și decarbonizarea economiei Uniunii.

Franța, România și Polonia vor energie nucleară

Totuși, țări precum Franța și Polonia au făcut eforturi puternice pentru includerea energiei nucleare în lista taxonomiei, deoarece susțin că este o tehnologie esențială cu emisii scăzute de carbon, necesară pentru a asigura securitatea energetică în timp ce UE s-a angajat să treacă la energie regenerabilă în următoarele decenii și să devină neutră din punct de vedere al emisiilor nete de dioxid de carbon până în 2050.

Alături de Germania, alte țări precum Austria sau Luxemburg se opun cu înverșunare unei astfel de mișcări pe fondul preocupărilor legate de accidentele nucleare și deșeurile radioactive. Reprezentanții acestor state ar dori ca energia nucleară să dispară din UE în loc să fie încurajată construirea de noi centrale prin etichetarea ca fiind verzi.

Promotorii gazelor naturale susțin că energia electrică produsă de acestea este mai curată decât cea produsă prin utilizarea cărbunelui. Actorii importanți din sectorul gazelor nucleare spun că gazul ar trebui folosit ca combustibil de tranziție, dar oponenții consideră că subminează țintele ecologice ale UE.

Textul Comisiei Europene este deosebit de problematic din punctul de vedere al Partidului Verde din Germania. De altfel, Verzii sunt cunoscuți ca adversari de multă vreme ai energiei nucleare.

„Propunerea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, este un pas înapoi. Credibilitatea ei cu privire la politica climatică a suferit crăpături semnificative”, a declarat Rasmus Andresen, europarlamentarul german din partea Verzilor.

„Gazele nucleare și fosile nu sunt durabile. Există alternative mai realiste și mai bune pentru a face Europa neutră din punct de vedere climatic. Propunerea președintei Ursula von der Leyen stabilește stimulente greșite pentru investitori”, a mai spus Andresen, avertizând că reglementarea taxonomiei riscă să devină un instrument pentru „greenwashing”.

Dezbaterea privind etichetarea energiei nucleare și cea care folosește gaze naturale ca „energie verde” evidențiază divergența dintre Germania și Franța în ceea ce privește obiectivele energetice ale blocului comunitar. Franţa, ţară care îşi asigură 70% din electricitate din centrale nucleare, este unul din cei mai importanţi susţinători ai energiei nucleare şi susţine că emisiile reduse de CO2 ale centralelor nucleare fac acest tip de energie crucial pentru tranziţia la energia verde. Însă Germania şi alte state se opun şi au început deja să îşi închidă propriile lor centrale nucleare.

Taxonomia nu interzice investiţiile în activităţile care nu sunt etichetate drept „verzi” dar limitează această etichetă la acele activităţi considerate cu adevărat prietenoase cu mediul, în ideea de a direcţiona fondurile spre proiecte cu emisii reduse de carbon. Modul în care va fi conceput viitorul sistem european de clasificare a investiţiilor verzi este urmărit cu atenţie de investitorii din întreaga lume şi este posibil să atragă finanţare privată în valoare de mai multe miliarde de euro, finanţare care ar putea ajuta la tranziţia ecologică.

La mijlocul lunii octombrie, 10 state membre UE, inclusiv România, au cerut în mod public includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi. Toate ţările semnatare, în frunte cu Franţa, subliniază că avansul preţurilor la energie a scos în evidenţă importanţa reducerii dependenţei de terţele ţări, în cel mai scurt timp posibil. Energia nucleară este o sursă de energie accesibilă şi independentă şi ar trebui să fie inclusă pe lista investiţiilor verzi până la finele acestui an.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed