Se pare că politica energetică votată de UK ajunge să fie implementată și în Franța, politică care urmează să forțeze șoferii de mașini electrice să nu-și mai încarce mașina în anumite ore.
Statul francez controlează compania RTE (Réseau de Transport d’Electricité) care a lansat recent noul plan național de reducere a consumului de energie electrică în această iarnă, principalii consumatori fiind sancționați dur.
Dacă nu poți să oprești industria mare consumatoare de energie electrică pentru a nu intra în recesiune, treci automat la consumatorul persoană fizica care trebuie să reducă cu 50% consumul lunar.
Sunt vizați în special cei care au mașini electrice care nu vor mai avea voie să alimenteze într-un anumit interval orar.
Cum se aplică această limitare?
În primul rând trebuie spus că stațiile de încărcare electrice publice sunt oprite conform RTE (Réseau de Transport d’Electricité) în intervalul 0.8-13.00 și 18.00-20.00, iar dacă te-ai gândit că poți alimenta liniștit acasă te înșeli.
Sistemul energetic este extrem de bine pus la punct, respectiv compania de electricitate știe în real time ce consum are fiecare casă, iar dacă mașina electrică este alimentată, aceștia vor putea sancționa proprietarul individiual fără nici cea mai mică problemă.
Această sanctiune vine prin triplarea tarifului la enegie electrică pentru cei care nu ascultă de RTE (Réseau de Transport d’Electricité), sau mai rău, prin încetarea furnizării energiei electrice spre consumatorul respectiv în acel interval orar.
Dacă Franța va avea probleme cu livrarea de energie electrică, cetățenii vor putea să urmărească sistemul EcoWatt care arată când sunt perioadele grele pentru rețea.
În România Guvernul a plafonat la 255 kwh consumul maxim pentru fiecare casă, iar dacă depășești de aceasta valoare lunară, plătești 2.7 lei pentru fiecare kwh cumpărat indiferent de cantitate!
Adică, în România consumul nu este limitat, ci doar taxat atât de mult încât nici un șofer de mașina electrică nu va mai alimenta acasă când factura lunară are mari șanse să atingă și 3.000 lei.