Franța ia atitudine: mersul la psiholog va fi decontat de către stat pentru întreaga populație


În contextul actual, pandemia COVID-19 nu reprezintă doar un tabel cu căsuțe și nume ale persoanelor infectate ori decedate, ci aici se includ și persoanele ce au căpătat tulburări de sănătate mintală ori ale căror probleme s-au agravat abrupt.

Lipsa apropierii fizice și a contactului direct interuman, teama de a nu contacta virusul SARS-CoV-2, frica financiară, violența domestică etc., au făcut ca oamenii să se depersonalizeze, au făcut însingurarea să se instaleze, fără să existe o fărâmă de speranță pentru viitorul apropiat.

Incertitudinea zilei de mâine i-a determinat pe adulți să-și adâncească temerile și, involuntar să perpetueze, la nivel familial, starea de nesiguranță și frică.

Din păcate, însă, nici copiii ori adolescenții nu au fost privați de aceste trăiri, școala online îndepărtându-i de colegii și de prietenii lor, de interacțiunile fizice (în rândul adolescenților am putea pune chiar un asterisc suplimentar), fapt ce a condus la o explozie a cazurilor de tulburări neurovegetative în rândul lor.

Situația sănătății psihice nu este deloc ușoară, însă, asemenea virusului, nefiind tangibilă, vizibilă, rămâne undeva sub preș ori în spatele pereților caselor, fără a exista politici publice dedicate acestui segment, care să pună „piciorul“ în prag și să ia atitudine.

Potrivit site-ului lemonde.fr, Franța ia atitudine în acest sens și, începând de anul viitor, tratamentul pentru tulburările psihologice va fi decontat de către stat „pentru întreaga populație, de la vârsta de trei ani“. Oficialii francezi recunosc efectele negative ale pandemiei, precum și repercusiunile pe termen lung ale acesteia în ceea ce privește sănătatea mintală.

Noile măsuri au fost anunțate chiar de președintele Emmanuel Macron, care subliniază că „în jur de 20% din francezi suferă de depresie. […] Consecințele pandemiei sunt la fel de tangibile în domeniul sănătății mintale.“

Astfel, toți cetățenii francezi ce dețin o trimitere de la medicul de familie în acest sens pot beneficia de ajutor de specialitate, prima sesiune fiind facturată cu 40 de euro, iar următoarele cu 30 euro și tot așa.

Potrivit sondajului CoviPrev (publicat în data de 17 septembrie), 15% dintre francezi prezintă semne de stare depresivă (cu 5% mai mult decât perioada anterioară pandemiei), 23%, semne de stări anxioase (cu 10% mai mult comparativ cu situația din afara epidemiei), iar 10% au avut gânduri suicidare în cursul anului (un număr dublu față de o perioadă normală).

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed