FMI pregătește o finanțare de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina


Boardul Fondului Monetar Internaţional urmează să aprobe miercuri o finanţare de urgenţă în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în ideea de a ajuta această ţară să răspundă la invazia Rusiei, a declarat marţi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite agenția Reuters. Potrivit directorului FMI, războiul din Ucraina a provocat un şoc la adresa economiei mondiale, scumpind energia şi alimentele, dislocând milioane de persoane şi erodând încrederea mediului de afaceri.

Prezentă la un forum organizat de Financial Times, Kristalina Georgieva a precizat că această finanţare de urgenţă va completa cele 700 milioane de dolari distribuite Ucrainei de către FMI în luna decembrie 2021 precum şi cele 2,7 miliarde de dolari pe care le-a primit de la FMI în cadrul alocării de rezerve de lichiditate din luna august a anului trecut.

Georgieva a mai spus că poartă zilnic discuţii cu autorităţile ucrainene pentru a le ajuta să gestioneze criza economică declanşată de invazia rusească şi pentru a mobiliza sprijin şi resurse financiare. În plus, Fondul Monetar Internaţional analizează cum poate ajuta imediat unele dintre statele vecine ale Ucrainei, inclusiv Republica Moldova, care a solicitat ajutor, a precizat aceasta.

Potrivit directorului FMI, războiul din Ucraina a provocat un şoc la adresa economiei mondiale, scumpind energia şi alimentele, dislocând milioane de persoane şi erodând încrederea mediului de afaceri. “Ceea ce era de neconceput s-a întâmplat o dată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei. Este tragic şi de asemenea vor exista consecinţe”, a spus Kristalina Georgieva.

Boardul Băncii Mondiale a aprobat luni un pachet de împrumuturi şi granturi în valoare de 723 milioane de dolari pentru Ucraina, ajutor de care Guvernul de la Kiev are disperată nevoie pentru susţinerea bugetului în contextul războiului.

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed