FMI avertizează El Salvador asupra riscurilor adoptării bitcoin ca monedă oficială de plată


El Salvador nu ar trebui să adopte bitcoin ca monedă oficială, având în vedere riscurile legate de această cryptomonedă, a avertizat Fondul Monetar Internațional.

Avertismentul FMI vine după ce președintele salvadorian Nayib Bukele a anunțat că vrea să construiască “Bitcoin City”, un nou oraș alimentat de energia unui vulcan și finanțat prin obligațiuni emise în bitcoin.

“Ținând cont de înalta volatilitate a bitcoin”, utilizarea sa ca monedă oficială “generează riscuri importante pentru protecția consumatorului, pentru integritatea sistemului financiar și pentru stabilitatea financiară”.

Mai mult, “folosirea (bitcoin) ar putea de asemenea să antreneze consecințe bugetare”.

“Bitcoin nu ar trebui adoptat ca monedă oficială”, susține FMI, care cere autorităților să “limiteze” anvergura legislației din 7 septembrie care stabilește că cea mai importantă cryptomonedă din lume devine monedă oficială a țării, alături de dolarul american (care a înlocuit moneda națională în urmă cu 20 de ani).

Într-o conferință despre bitcoin în America Latină, Bukele a afirmat sâmbătă că noul oraș Bitcoin City “va include totul: cartiere rezidențiale, centre comerciale, servicii, muzee, locuri de distracție, aeroporturi, porturi, trenuri”.

Iar vulcanul Conchagua “va furniza energia necesară întregului oraș și va alimenta de asemenea minarea” – producția de cryptomonede, puternic energofagă.

Potrivit FMI, produsul intern brut al țării ar urma să crească cu 10% în 2021 și cu 3,2% anul viitor.

sursa foto: Unsplash

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed