Finlandezii nu sunt de acord cu Raportul Mondial al Fericirii, în care sunt pe primul loc


Finlandezii nu pot înțelege cum poate fi țara lor cea mai fericită din lume. Ei nu se simt cei mai fericiți, ci mulțumiți. Sunt mulțumiți de viața lor.

Fericirea este dificil de definit, cu atât mai puțin de pus într-un clasament. Pentru Frank Martella, filozof și cercetător la Universitatea Aalto din Espoo, la 19 km de capitala Helsinki, fericirea înseamnă să poți trimite un copil mic la școală singur și să ai siguranța că nu i se va întâmpla nimic rău.

“Îmi duceam copilul cel mic la pregătitoare când am văzut toate bicicletele astea – parcate cu sutele afară”, spune el, arătând o imagine din telefon. Unii dintre copii au doar șapte ani și ies afară să se joace singuri, fără să stea cineva cu ochii pe ei.

Acest nivel ridicat de încredere socială poate fi motivul pentru care Finlanda a fost votată “cea mai fericită țară din lume” timp de șase ani consecutivi. Potrivit World Happiness Report, finlandezii se așteaptă ca portofelele să le fie returnate dacă se întâmplă să le piardă.

Țara este cunoscută și pentru atenția acordată echilibrului dintre viața profesională și cea privată. Nimeni nu lucrează ore suplimentare, iar birourile sunt goale la ora 17.00.

Finlandezii își lasă copiii liberi, au încredere în vecini, se bucură de natură și își termină munca la timp. Dar întrebați ce părere au despre un raport care îi clasează anual ca fiind cea mai fericită țară de pe glob,  au dat un răspuns neașteptat, potrivit unui reportaj publicat de Insider.

Oamenii sunt deranjați de percepția globală că sunt fericiți. Ori de câte ori cineva menționează subiectul, își dau ochii peste cap și încep să ofteze.

“Nu prea suntem de acord, pur și simplu nu-i adevărat pentru noi”, spune un designer de interior fără să-și dea numele.

Finlanda se află pe primul loc în Raportul Mondial al Fericirii 2023, Danemarca pe locul doi și Islanda pe locul trei.

Sondajul anual, organizat de ONU, este întocmit de o echipă de experți independenți. Datele provin din Gallup World Poll, un sondaj global de opinie publică cu privire la starea de bine la nivel mondial. Acesta este un sondaj global care le cere oamenilor să își evalueze viața de la cel mai rău la cel mai bun. Subiecții acordă un punctaj de la 0 la 10.

Poate că finlandezii nu se simt fericiți, dar nu se confruntă cu frica intensă întâlnită în alte țări: în 2021, guvernul a cheltuit 24% din PIB pentru protecția socială, cea mai mare proporție dintre țările OCDE în acel an. Deși taxele sunt ridicate, cetățenii primesc multe în schimb, iar raportul este perceput ca fiind echitabil.

Asistența medicală și educația până la doctorat sunt gratuite pentru toți cetățenii. Statul plătește o parte din costurile de creștere a copiilor, iar angajații au dreptul la 13 zile de concediu pe an, plus patru săptămâni vara și o săptămână iarna.

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed