Finlanda şi Suedia își depun cererile de aderare la sediul NATO


Finlanda şi Suedia îşi vor depune miercuri, împreună, candidaturile pentru aderarea la NATO, au anunţat cele două ţări nordice, în pofida riscului persistent al unui blocaj din partea Turciei, relatează AFP, citată de Agerpres.

După aprobarea cu o majoritate zdrobitoare, de peste 95%, a parlamentului finlandez, toţi paşii au fost făcuţi pentru depunerea simultană a cererilor de aderare ale celor două ţări la sediul Alianţei de la Bruxelles.

Acest lucru se va petrece miercuri, a anunţat premierul suedez Magdalena Andersson, în cadrul unei conferinţe de presă alături de preşedintele finlandez Sauli Niinisto, în vizită la Stockholm.

„Sunt fericită că am urmat acelaşi drum şi că o putem face împreună”, a afirmat ea.

Cei doi lideri nordici se vor deplasa joi la Washington pentru a se întâlni cu preşedintele american Joe Biden, a anunţat Casa Albă.

În condiţiile în care Vladimir Putin a părut să scadă tonul ameninţărilor ruse cu represalii în eventualitatea unei aderări suedezo-finlandeză, principalul obstacol pare să vină acum din interiorul Alianţei.

Turcia, a cărei ratificare este imperativă ca şi în cazul celorlalte 30 de state membre NATO, şi-a reafirmat luni ostilitatea faţă de aderarea Suediei şi Finlandei, în pofida discuţiilor diplomatice din acest weekend.

Ankara „nu va ceda”, a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, acuzând Suedia că este „o pepinieră a organizaţiilor teroriste” şi reproşându-i că a adoptat sancţiuni împotriva ţării sale.

Analiştii estimează că Turcia încearcă cu siguranţă să obţină ceva în contrapartidă la aprobarea aderării, de exemplu ridicarea refuzului SUA de a-i vinde Ankarei avioane de luptă F-35.

Ankara reproşează în special Suediei şi Finlandei că nu-i aprobă cererile de extrădare a persoanelor pe care le acuză că sunt membre ale unor „organizaţii teroriste”, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan, şi că au îngheţat exporturile de arme în Turcia.

În pofida acestor dispute, preşedintele finlandez s-a declarat „optimist” că va obţine susţinerea Turciei, „cu ajutorul discuţiilor constructive”.

„Suedia se bucură să lucreze cu Turcia în NATO şi această cooperare poate fi un element al relaţiei noastre bilaterale”, a afirmat Magdalena Andersson, dând asigurări că Stockholmul „este angajat în combaterea tuturor formelor de terorism”.

 

 

 

Sursă foto: arabnews.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed