Veniturile statului au crescut cu un procent de 9% în prima lună din 2023, dar cheltuielile cu 14%, conform Ministerului Finanțelor. Astfel, deficitul bugetar s-a majorat față de ianuarie 2022. Veniturile totale ale statului au cumulat 40 mld. lei, iar cheltuielile 44 mld. lei. Deficitul bugetar este astfel unul de 4 mld. lei, fiind cel puțin dublu față de deficitul bugetar din ianuarie anul trecut.
De peste 30 de ani România stă în deficit bugetar, indiferent de guvern. Problema actuală este că avansul cheltuielilor depășește creșterea de venituri, deficitul bugetar crescând în loc să sufere scăderi.
Guvernul are ca obiectiv reducerea deficitului față de anul 2022, crescând veniturile anului 2023 cu 14%, peste avansul cheltuielilor de 10%, conform proiectului de buget. De asemenea, potrivit acestuia, deficitul bugetului de stat ar urma să scadă de la 5,7% din PIB, așa cum a fost în 2022, la 4,4% din PIB.
Problema apare când odată cu luna ianuarie 2023 încasările din TVA au urcat cu doar 2%, mult sub inflația de 15%, în timp ce încasările din impozitul pe profit au scăzut.
În 2033, inflația a influențat mult veniturile statului, în special cele din TVA, fiind cea mai importantă resursă fiscală. Acum însă, avansul de 9% al veniturilor totale ale statului este sub inflația de 15%.
Sursă foto: shutterstock.com
Redacția