Financial Times: Tendințe de business, riscuri și oameni de urmărit în 2023


Anul trecut pe vremea asta, companiile încercau să-și dea seama ce le rezervă viitorul. Invazia Ucrainei de cătrei Rusia din februarie a aruncat piețele în vrie, creând restricții majore pe piețele de energie și alarmând investitori din toate colțurile lumii.

Unele industrii au fost puternic afectate de reorganizarea econonică, scriu jurnaliștii Financial Times într-o amplă analiză despre tendințele, riscurile și oamenii care trebuie urmăriți în acest an.

Energie: între tranziție și securitate

Tendințe de urmărit: o piață globală fracturată între poli de putere est-vest

2023 ar putea marca începutul unei ere noi în energie: o piață globală de petrol împărțită între doi poli de putere. În ultimele trei decenii, energia, în special petrolul, a circulat în general liber în întreaga lume către cel mai mare ofertant. Sancțiunile europene și americane asupra exporturilor rusești au dat peste cap această piață, împărțind de fapt lumea din nou între est și vest.

Exporturile rusești de energie care ajungeau în Europa se vor îndrepta acum spre India și China. Exporturile americane vor merge către Europa, iar transporturile din Orientul Mijlociu pot acoperi goluri în ambele direcții. Cum funcționează acest nou sistem, în ce măsură vor fi sancțiunile eficiente și cine intervine în comerțul cu energie rusă vor determina evoluția prețurilor în următoarele 12 luni și în anii următori.

Cel mai mare risc: reglementarea

Autoritățile din SUA și Europa se îndreaptă treptat către o reglementare sporită în vederea atingerii obiectivelor climatice și de emisii. Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA a propus în martie măsuri care să determine companiile să dezvăluie date despre emisiile de carbon în rapoartele lor anuale.

Conform Legii de reducere a inflației, recent adoptată de SUA, emisiile „excesive” de metan din SUA vor fi penalizate începând cu 2024. În Europa, apelul Shell împotriva unei hotărâri emblematice privind obiectivele UE de reducere a emisiilor este în curs de judecare. În acest an este probabil să se înregistreze mai multe litigii și mai multe presiuni pentru o reglementare sporită, cu consecințe directe asupra modului în care companiile energetice planifică, operează și raportează.

Persoana de urmărit: Noul șef Shell și auspiciile tranziției verzi

Wael Sawan preia conducerea la Shell, cea mai mare companie energetică din Europa în această lună, înlocuindu-l pe Ben van Beurden, care a petrecut nouă ani ca director executiv.

Sawan moștenește o companie care realizează profituri record, dar se confruntă cu mari provocări în ceea ce privește viitorul său. Oficial, el a fost desemnat să implementeze strategia de tranziție energetică dezvoltată de van Beurden. Dar chiar și o ușoară schimbare a abordării sau a tonului ar avea implicații semnificative pentru sector, având în vedere dimensiunea și influența Shell.

În principal, Sawan trebuie să decidă dacă va direcționa mai mult din profiturile uriașe ale companiei, generate de hidrocarburi, către energie cu emisii scăzute sau dacă criza actuală justifică menținerea nivelurilor de producție de petrol și gaze pentru o perioadă mai lungă de timp. Criza energetică de anul trecut a reînviat temerile cu privire la securitatea energetică, prezentând o oportunitate pentru grupurile industriale de a argumenta în favoarea investițiilor continue în petrol și gaze în timpul tranziției.

Tehnologie: de la mahmureala post-COVID la depresie

Tendințe de urmărit: IA pentru mass market

Inteligența artificială a făcut un salt în curentul mainstream cu sisteme „generative” care scriu sau creează imagini care par să fie create de oameni. Ca urmare a influxurilor masive capital în sector, startul cursei pentru a transforma aceste sisteme în fundația unei noi platforme de calcul pentru piața de masă a fost dat.

ChatGPT, sistemul de conversație lansat de OpenAI la sfârșitul anului 2022, a demonstrat modul în care această nouă formă de IA ar putea transforma modul în care oamenii lucrează cu computerele. Anul care vine este probabil să aducă progrese pe mai multe fronturi, deoarece capacitățile sistemelor generative se extind în domenii precum producția video și audio, pe măsură ce companiile de tehnologie concurează pentru a aplica tehnologia în munca de zi cu zi, comunicare și divertisment.

Persoana de urmărit: Cine altcineva decât Elon Musk

Pentru al treilea an la rând, Musk este ales de Financial Times drept persoana anului de urmărit în tehnologie – deși de data aceasta, poate fi din toate motivele greșite. Chiar dacă își îndeplinește promisiunea de a renunța la funcția de director executiv al Twitter, prezența sa aproape constantă garantează că planurile sale pentru compania de social media îl vor ține pe prima pagină a ziarelor.

Cu toate acestea, mai important pentru lumea tehnologiei este în ce măsură va reveni Musk la ceea ce face cel mai bine, respectiv la transformarea vehiculelor electrice și a rachetelor spațiale în noi industrii importante. Uriașa rachetă Starship ar putea avea în curând prima lansare de testare orbitală, potențial inaugurând o eră a zborurilor spațiale cu costuri mult mai mici. Și după o scădere de 63% a prețului acțiunilor, acționarii Tesla speră că Musk își propune în 2023 să consolideze poziția liderului pe piața, în creștere accelerată, a mașinilor electrice.

Cel mai mare risc: O eventuală recesiune

O schimbare severă a climatului financiar în 2022 a lovit deja puternic tehnologia, deflatând bula prețurilor acțiunilor. Acest lucru s-ar agrava dacă urmează o recesiune economică în 2023, transformând o ajustare bruscă a evaluării într-o scădere generalizată a industriei.

Multe companii de tehnologie au fost nevoite deja să facă față consecințelor boom-ului, reducând număr de angajați și investițiile. O criză economică care ar afecta și cererea pentru produsele și serviciile ar forța multe companii să facă economii și mai drastice și ar amenința să transforme mahmureala post-COVID într-o depresie tehnologică, scriu jurnaliștii străini.

Capital privat

Tendințe de urmărit: S-a scumpit timpul

Giganți precum Blackstone, CVC și KKR sunt considerați „investitori răbdători”. Fondurile lor sunt suficient de mari încât să reziste zeci de ani sau chiar mai mult, oferindu-le luxul de a aștepta schimbările pe piață cauzate de evenimente neașteptate precum războiul din Ucraina.

Timpul devine acum dușmanul lor. Creșterea ratelor dobânzilor a aproape dublat costurile cu dobânzile pentru multe companii de portofoliu cu efect de levier. Acestea transferă valoare către creditori și creează o bătaie de cap pe măsură ce scadențele datoriei se apropie.

În același timp, înghețarea piețelor de capital a îngreunat vânzarea afacerilor și marcarea profitului, creând probleme de lichiditate pentru investitori și reducând mărimea cecurilor tăiate de aceștia pentru constituirea de noi fonduri de investiții.

Cel mai mare risc: Lupta pentru influență

Jonathan Kanter, șeful unității antitrust a Departamentului de Justiție, conduce o reformă radicală, care acordă mult mai multă atenție capitalului privat. Kanter este îngrijorat de dimensiunea și influența industriei, spunând pentru FT că „observăm o schimbare o dată la mai multe generații în modul în care funcționează piețele”.

El a avertizat totodată asupra materializării unui „punct de inflexiune o dată la un secol în ceea ce privește influența puterii corporative”. Abordarea sa mai dură i-a determinat deja pe cei care fac tranzacții să regândească fuziunile și a forțat un număr de directori să demisioneze din funcții de conducere care se suprapuneau. Este abia salva de început.

Persoana de urmărit: Noul lup de la Wall Street

Orlando Bravo, co-fondatorul miliardar al lui Thoma Bravo, s-a remarcat prin capacitatea sa de a strânge capital și de a-l investi rapid. În aproximativ doi ani, firma sa a strâns peste 55 de miliarde de dolari și a preluat peste o duzină de companii de software.

Bravo a avut o strategie agresivă și anul trecut. Acum va trebui să demonstreze că nu a plătit în exces, deoarece ratele în creștere ale dobânzilor au afectat evaluările tehnologice, iar avansul costurilor de finanțare afectează fluxurile de numerar.

Sursă foto: istockphoto.com
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed