Copiii români, grupul cel mai vulnerabil la crizele sociale din ultimii ani, și-au crescut riscul de sărăcie și excluziune socială cu 0,5 puncte procentuale, potrivit cifrelor oficiale ale Eurostat, în timp ce adulții au scăzut cu 1,2 puncte procentuale.
Salvați Copiii România atrage atenția asupra fenomenului de lungă durată al sărăciei educaționale: 11,35% dintre tinerii de 14 ani din România nu au studii, în timp ce media UE este de doar 2,17, urcând la 16,81% în 2017. Tinerii de 15 ani (media UE 2,88) și tinerii de 16 ani (media UE de 5%) a fost de 19,26%. Pe lângă ei, mai sunt copii care au fost făcuți vulnerabili de război, forțați să-și abandoneze casele din Ucraina și să se refugieze în România.
În acest context, în 2022, Organizația Salvați Copiii și-a consolidat programele de prevenire a abandonului școlar, de întoarcere la școală și de sprijin socio-educațional pentru copiii săraci și victime de război și dedică cea de-a 22-a ediție a prestigiosului Festival al Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru accesul egal la educație al acestor copii.
De-a lungul celor 21 de ediții ale sale, fonduri în valoare de peste 7 milioane de euro au fost strânse prin intermediul Festivalului Brazilor de Crăciun și 144.627 de copii din medii sociale defavorizate au fost ajutați cu incluziune socio-educațională. Pentru cea de-a 22-a ediție, designeri și artiști români au creat brazi unici, care vor fi scoși la licitație în seara zilei de 9 decembrie în cadrul unei gale organizate în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României.
„Sărăcia afectează în mod direct dreptul copiilor la educație și la un viitor mai bun, iar lucrul acesta e cât se poate de concret: un copil vulnerabil nu este alimentat corespunzător, se îmbolnăvește din cauza condițiilor precare de trai și abandonează școala. Este o realitate dramatică, pe care încercăm să o corectăm prin programe complexe de reincluziune școlară, de sprijin educațional și de asistență socială. La toate edițiile de până acum, Festivalul Brazilor de Crăciun a reușit să fie un adevărat pol al solidarității sociale.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Prin cooperarea Muzeului Național de Artă al României cu Salvați Copiii, în anul 2022, 749 de vizite sub formă de ateliere ale copiilor susținute de Salvați Copiii au oferit unui copil posibilitatea de a participa la 3 ateliere cu durata de 2 ore, pe diverse teme. .
Copiii și-au exprimat bucuria și admirația pentru ceea ce au văzut și auzit și au fost dornici să aibă din nou experiențe similare. Pentru mulți dintre ei, a fost prima dată când au vizitat Muzeul Național de Artă al României și au întâlnit artă. Colaborarea va continua pe tot parcursul anului 2023.
„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizația Salvați Copiii. Oferim cadrul pentru o excepțională expoziție de artă contemporană cu caracter caritabil dar și programe educative desfășurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii și tinerii aflați în grija acestei asociații. Considerăm, alături de conducerea Asociației Salvați Copiii, că educația și cultura fac parte din nevoile fundamentale ale ființei umane”, a adăugat Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României.
Sursă: Spotmedia
Foto: Facebook