Fermieri: Agricultura din judeţele Moldovei este în moarte clinică din cauza secetei


Producţiile de grâu nu vor depăşi două tone de grâu la hectar în cel mai bun caz, în multe ferme din Moldova, aceste producţii însemnând “colaps financiar” în condiţiile creşterii de costuri cu inputurile şi cu carburanţii, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor (AFF).

„Agricultura din judeţele Moldovei este în moarte clinică din cauza secetei! Un an mai prost decât 2020, sunt fermieri care recoltează sub o tonă de grâu la hectar! Lucrările la canalul Siret-Bărăgan trebuie să înceapă imediat!”, notează fermierii într-un comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor atrage atenţia decidenţilor politici şi administrativi din România, dar şi opiniei publice, în general, despre situaţia dramatică în care se află multe regiuni din ţară din cauza secetei.

“Dorim să ne referim în cele ce urmează la regiunea Moldovei, unde lipsesc aproape complet sistemele de irigaţii de unde primim semnale disperate din partea membrilor noştri din filialele judeţene respective. În această zonă, sunt situaţii unde lucrurile stau mai prost decât în 2020, care a fost un an catastrofal din punct de vedere meteorologic pentru majoritatea regiunilor agricole ale ţării!

Spre exemplificare, în multe ferme din Moldova, conform informaţiilor primite de la membrii AFF din zonă, producţiile de grâu nu vor depăşi două tone de grâu la hectar în cel mai bun caz, fiind cazuri în care vorbim şi de sub o tonă la hectar. Pentru aceşti fermieri, aceste producţii, în condiţiile creşterii de costuri cu inputurile şi cu carburanţii înseamnă colaps financiar. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât nici culturile de primăvară, în special porumbul, nu arată deloc bine, pârjolite fiind de seceta agresivă. Dezastru la grâu, dezastru la porumb, pentru mulţi agricultori din zona Moldovei aceasta înseamnă că fermele lor vor fi în moarte clinică la finalul acestui an”, susţin reprezentanţii asociaţiei.

Totodată, fermierii solicită decidenţilor de la nivelul Guvernul şi Parlamentului să adopte de urgenţă decizia politică de a relansa investiţiile în Canalul Siret-Bărăgan, singura soluţie pentru construcţia unui sistem de irigaţii viabil în regiunea Moldovei.

“Asociaţia Forţa Fermierilor va transmite acest mesaj şi în cadrul evenimentul Agrointeligenţa EXPO, organizat într-o fermă performantă din Sascut, judeţul Bacău, în data de joi, 23 iunie, şi care vizează lansarea unei campanii naţionale de sprijinire a investiţiilor în irigaţii, atât în modernizarea sistemelor existente, cât şi construcţia de obiective noi, care să îi salveze pe fermierii români de seceta cronică instalată şi care să întărească securitatea alimentară a României”, se mai spune în comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune.

 

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed