O nouă lucrare publicată în revista Oceanography sugerează că viitoarele probleme de producție alimentară la nivel mondial ar putea fi rezolvate prin cultivarea de microalge bogate în proteine în ferme de acvacultură de coastă. Modelul prevede că un procent optimist de 100% din cererea globală de proteine ar putea fi asigurată de microalge marine în 2050.
În următorii 35 de ani, se estimează că populația mondială va ajunge la 10 miliarde de oameni. Pentru a hrăni miliarde de oameni în plus, va fi nevoie de schimbări semnificative în sistemele de producție alimentară la nivel mondial. Charles Greene, de la departamentul de științe ale Pământului și ale atmosferei de la Universitatea Cornell, a declarat că lumea se confruntă cu provocări cauzate de schimbările climatice și de degradarea mediului, care limitează producția agricolă.
“Pur și simplu nu ne putem atinge obiectivele cu modul în care producem alimente în prezent și cu dependența noastră de agricultura terestră”, a spus Greene.
Noua lucrare a lui Greene și a colegilor săi prezintă un scenariu în care noile ferme de acvacultură pe uscat ar putea crește volume mari de microalge. Documentul susține că amprenta ecologică a acestor ferme noi ar reduce defrișările și nu ar necesita sol sau îngrășăminte.
“Avem ocazia de a cultiva alimente foarte nutritive, cu creștere rapidă și putem face acest lucru în medii în care nu suntem în concurență cu alte utilizări”, a explicat Greene. “Și pentru că o creștem în instalații relativ închise și controlate, nu avem același tip de impact asupra mediului”.
Pe lângă faptul că prezice producția globală de proteine pentru a hrăni eficient miliarde de oameni, lucrarea modelează cele mai bune locații geografice pentru aceste instalații de acvacultură pe uscat. În ceea ce privește terenurile potrivite, se sugerează că locațiile optime pentru aceste ferme de alge ar fi de-a lungul coastelor din nordul Australiei, estul Africii și nord-vestul Americii.