Facturile la energie electrică ce trebuiau emise în aceasă perioadă nu pot fi încă emise de furnizori, pentru că ele conțin și contravaloarea consumului pentru zilele care au trecut de la 1 noiembrie încoace, moment de la care se aplică mecansimul de plafonare și compensare stabilit de Parlament prin lege.
Cum legea, adoptată de Parlament la finalul lunii trecute, nu are norme de aplicare și Autoritatea de Reglementare nu a emis încă o metodologie, furnizorii nu știu practic cum să emită facturile.
Potrivit unor surse din piață, deja operatorii din call-centerele funizorilor îi înștiințează pe clienții care sună și întreabă de ce întîrzie factura că facturile se vor emite cu întârziere în această lună și le spun oamenilor să stea liniștiți, pentru că întârzierea nu îi va afecta și nu va fi redus numărul de zile în care factura poate fi plătită.
Legea votată de Parlament instituie un mecanism destul de complicat de plafonare a prețului la consumatorul final, de compensare pentru clienții casnici și de reducere prin eliminarea unor componente din prețul final pentru consumatorii non-casnici mici. Mecanismul este în vigoare în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 și a generat deja haos printre furnizori, în lipsa unor reglementări suplimentare de aplicare.
Furnizorii nu pot emite încă facturile reduse pentru casnici pentru că nu știu ce să aplice mai întâi, plafonarea sau compensarea, potrivit surselor noastre. Dacă emit factura greșit, ulterior vor fi amendați de ANRE și, pe de altă parte, trebuie să se regleze apoi în relația cu clientul. Pentru non-casnicii mici, din factură trebuie scoase componentele specificate de lege – tarif de introducere/extragere din reţea, tarif de transport, de distribuţie, de servicii de sistem, certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, acciza, iar furnizorii nu știu încă dacă emit factura cu ele incluse și apoi le scad, sau dacă o emit direct fără aceste componente. În plus, pentru non-casnici e nevoie și de o declarație pe proprie răspundere a consumatorului, dacă acesta vrea să aibă parte de o factură redusă.
Dacă pentru consumatori întârzierea emiterii facturilor nu are niciun efect, pentru furnizori este o altă situație delicată care se adaugă la riscurile existente deja. Cum emit factura cu întârziere, primesc și banii pe consumul din trecut care este facturat acum tot cu întârziere, ceea ce înseamnă o nouă presiune pe cash-flow-ul companiilor. Asta pe lângă cea generată de faptul că legea îi obligă pe ei să acorde întâi reducerile, după care vor primi banii de la stat, printr-un mecanism care i-a făcut pe furnizori să declare public că se tem că nu vor primi integral și la timp înapoi sumele de bani pe care le-au “tăiat” din facturi.
Sursă foto: unsplash.com