Facebook și Instagram la un pas să fie închise în Europa


Europenii riscă să rămână fără Facebook și Instagram care ar putea fi închise în această vară, după ce Autoritatea de Supraveghere a Protecției Datelor cu Caracter Personal din Irlanda a decis pentru a doua oară să interzică schimbul de date ale firmelor către Statele Unite, scrie publicația Politico.

Comisarul pentru protecția datelor din Irlanda (DPC), autoritatea de reglementare principală a Facebook în Uniunea Europeană, a lansat o anchetă în august 2020 și a emis un ordin provizoriu prin care principalul mecanism pe care Facebook îl folosește pentru a transfera datele utilizatorilor din UE către Statele Unite ”nu poate fi utilizat în practică”.

Facebook a contestat atât ancheta, cât și Proiectul preliminar de decizie (PDD), însă în mai 2021, Înalta Curte din Irlanda a decis să permită autorității de reglementare a datelor să reia investigația.

Comisia irlandeză pentru protecția datelor a informat joi agențiile pentru protecția datelor din Europa că va împiedica Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, să trimită datele utilizatorilor din Europa în SUA, potrivit Politico.

În Europa, Facebook și Instagram se află sub incidența GDPR, iar un acord Statele Unite – Uniunea Europeană care ar fi permis transferul transatlantic de date personale a fost anulat în justiție în urmă cu doi ani. Legile europene pentru protecţia datelor din UE reglementează păstrarea acestora doar sub jurisdicţia blocului comunitar.

Proiectul de decizie al autorității de reglementare irlandeze pune capăt ultimei căi legale a Meta de a transfera mari cantități de date în SUA, după ani de lupte judiciare acerbe între gigantul tehnologic american și activiștii europeni pentru protecția vieții private.

În 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat un pact privind fluxurile de date între UE și SUA, denumit Privacy Shield, din cauza temerilor legate de practicile de supraveghere din SUA. De asemenea, Curtea a îngreunat posibilitatea utilizării unui alt instrument juridic pe care Meta și multe alte firme americane îl folosesc pentru a transfera date cu caracter personal în SUA, numit clauze contractuale standard (SCC). Decizia Irlandei din această săptămână înseamnă că Facebook este obligată să nu se mai bazeze pe SCC.

Meta a avertizat în repetate rânduri că o astfel de decizie ar închide multe dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

„În cazul în care nu se adoptă un nou cadru transatlantic pentru transferul de date și nu putem continua să ne bazăm pe SCC-uri sau să ne bazăm pe alte mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, a declarat Meta într-un document depus în luna martie a acestui an la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse.

Ordinul de blocare irlandez, dacă va fi confirmat de grupul autorităților naționale europene de reglementare în domeniul protecției datelor, va trimite probabil un semnal și în comunitatea de afaceri în general, despre modul în care să continue să trimită date din Europa în SUA după decizia instanței supreme a UE din 2020.

UE și SUA se află în plin proces de negociere a unui nou text privind transferul de date care ar permite companiilor precum Meta să continue să trimită date peste Atlantic indiferent de ordinul irlandez. În martie, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile privind detaliile juridice au intrat în impas și este puțin probabil ca un acord final să fie încheiat înainte de sfârșitul anului.

Un purtător de cuvânt al DPC irlandez a confirmat pentru Politico că proiectul de decizie a fost trimis altor autorități europene de reglementare în materie de confidențialitate, care au acum la dispoziție o lună pentru a-și da avizul, dar nu a dorit să discute detaliile deciziei.

Meta nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

În luna martie a acestui an, Autoritatea din Irlanda a amendat Meta cu 17 milioane de euro (18,7 milioane de dolari), după o anchetă privind 12 notificări de încălcare a securității datelor pe care autoritatea de reglementare le-a primit în 2018.

 

 

 

 

Sursă foto: propeller.hu

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed