Exporturile de produse din tutun au crescut cu peste 140 de milioane de euro, ajungând la 1,5 miliarde în 2022

Cigarette in hand


Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, inclusiv țigarete și articole consumabile încălzite din tutun, în 2022 a fost de 1,48 miliarde de euro, în creștere cu 140 de milioane de euro față de anul precedent.

În paralel, valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat în 2022 a fost de aproximativ 375 milioane de euro, menținând contribuția pozitivă a sectorului tutunului la balanța comercială a României la peste 1,1 miliarde de euro, potrivit oficialilor BAT România, cel mai mare jucător de pe piața locală de tutun.

Compania exportă aproximativ 70% din volumul produs la Ploiești, care are a doua cea mai mare fabrică din Europa și în care s-au investit până acum peste 500 de milioane de euro.

„BAT a investit peste 500 de milioane de euro în dezvoltarea permanentă a tehnologiei şi a liniilor de producţie din fabrica noastră din Ploieşti, iar în prezent circa 70% din produsele fabricate aici pleacă anual către export. Tot aici, BAT Investment (fabrica BAT Ploieşti) susţine direct circa 1.000 de locuri de muncă şi investiţii indirecte semnificative.”, explică Ileana Dumitru, Directorul juridic şi relaţii publice al Ariei Europa de Sud-Est din cadrul BAT.

Exporturile de produse din tutun s-au triplat în ultimul deceniu, de la 474 de milioane de euro în 2012 la aproximativ 1,5 miliarde de euro anul trecut.

Potrivit INS, în 2022 produsele din tutun au reprezentat circa 43% din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun.

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed