România crește genii. Avem copii supradotați care iau premii la olimpiade internaționale și au brevet de inventatori. Țara se mândrește cu ei, dar nu reușește să-i țină aici. România exportă anual în jur de 14 mii de studenți. E greu de estimat câți se mai și întorc, iar dacă o fac, sunt de cele mai multe ori supracalificați și plătiți mai slab decât ar merita.
Exportăm elevi de 10
Alex Petriceanu, elev olimpic: „Chiar mi-ar face plăcere să rămân în România daca acesta ar fi cazul, dar dacă oamenii nu inteleg sa faca ceva si sa nu mai ramana in aceatsa comoditateatunci nu vad motivul pentru care m-aș întoarce din păcate.”
Alex și Ioana tocmai au terminat clasa a douăsprezecea la un liceu de elită din capitală. Sunt șefi de promoție și, de-a lungul anilor, au strâns în palmares premii importante la olimpiade internaționale de fizică și robotică. Acum, au fost admiși la două universități de top din lume: Alex în Olanda, iar Ioana, peste ocean, la Universitatea din Pensylvania.
Ioana Gâdiuță, elevă olimpică: „Au foarte multe oportunități, foarte multe centre de research. De asemenea, în Statele Unite ca și în Olanda e un colectiv foarte divers, sunt studenți din toate colțurile lumii.”
Ambii vor să fie cercetători, iar oportunitățile de acolo și resursele moderne din campusuri i-au ghidat către a pleca.
Povestea lor e trasă la indigo cu a altor mii de copii români olimpici.
Sursă foto – pixabay.com