Experţi în sănătate la nivel mondial pun la îndoială informaţiile privind varianta deltacron a noului coronavirus


Experţii în sănătate la nivel mondial pun pun la îndoială informaţiile privind varianta deltacron a noului coronavirus, care ar fi o combinaţie a variantelor delta şi omicron, considerând că ar fi rezultatul unei erori de procesare în laborator, transmite Reuters.

În weekend, a apărut informaţia că un cercetător din Cipru a descoperit această posibilă nouă variantă.

Bloomberg News a scris sâmbătă că Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina ”deltacron”, din cauza semnăturilor sale genetice asemănătoare omicron din genomurile delta.

Kostrikis şi echipa sa au spus că au găsit 25 de cazuri ale mutaţiei, ştirea adăugând că la momentul respectiv era prea devreme pentru a spune dacă au existat mai multe cazuri ale posibilei tulpini noi sau ce impact ar putea avea aceasta.

Bloomberg a relatat că descoperirile au fost trimise la Gisaid, o bază de date internaţională care urmăreşte modificările virusului, pe 7 ianuarie.

Unii experţi au pus la îndoială constatările, iar un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a scris duminică pe Twitter că ”deltacron”, care a fost în tendinţe pe platforma de socializare pe parcursul weekendului, ”nu este reală” şi ”se datorează probabil artefactului de secvenţiere”. o variaţie introdusă printr-un proces nonbiologic.

Dr. Krutika Kuppalli, expert OMS, a declarat pe Twitter că, în acest caz, este probabil să fi existat ”o contaminare în laborator a fragmentelor Omicron dintr-un specimen Delta”.

Într-un alt tweet, ea a notat ironic: ”Să nu îmbinăm numele bolilor infecţioase şi să lăsăm asta pe seama cuplurilor de celebrităţi”.

Alţi oameni de ştiinţă au fost de acord că descoperirile ar putea fi rezultatul unei erori de laborator, iar virusologul Dr. Tom Peacock de la Imperial College din Londra, a scris, de asemenea, pe Twitter că ”secvenţele cipriote ”Deltacron” despre care au relatat mai multe instituţii media mari par a fi destul de clar contaminate”.

Într-un alt tweet, el a menţionat că ”destul de mulţi dintre noi s-au uitat la secvenţe şi au ajuns la aceeaşi concluzie că nu pare o recombinare reală”, referindu-se la o posibilă rearanjare a materialului genetic.

Fatima Tokhmafshan, genetician la Institutul de Cercetare al Centrului de Sănătate al Universităţii McGill din Montreal, a fost de acord, postând pe Twitter că ”acesta NU este o recombinare”, ci ”mai degrabă contaminare de laborator.”

Un alt om de ştiinţă de renume, dr. Boghuma Kabisen Titanji, expert în boli infecţioase la Universitatea Emory din Atlanta, a recomandat o abordare precaută.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed