EVALUAREA PISA 2022. Testarea va avea loc în perioada 4 aprilie-30 mai, va fi computerizată și vor participa peste 7.300 de elevi de 15 ani din 170 de școli


Testarea internațională PISA 2022 va avea loc în România timp de două luni, din 4 aprilie până pe 30 mai, potrivit unui anunț publicat în Revista de Pedagogie de coordonatoarea testării, Unitatea de Cercetare în Educaţie (fostul Institut de Ştiinţe ale Educaţiei, desființat de ministrul Monica Anisie în 2020), care face parte acum din Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație – CNPEE.

Evaluarea se adresează elevilor cu vârsta de 15 ani.

„În perioada 4 aprilie – 30 mai se va desfăşura faza principală a acestei cercetări, care implică evaluarea unui eşantion reprezentativ alcătuit din 7.350 de elevi din 180 de şcoli, dintre care 1.050 de elevi care învaţă în limba maghiară”, potrivit sursei citate.

PISA este abrevierea Programme for International Student Assessment și este un studiu
comparativ internaţional iniţiat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, în trei domenii principale: lectură, matematică şi ştiinţe. PISA este o evaluare internaţională standardizată care se adresează elevilor cu vârsta de 15 ani, se arată în articolul amintit.

Este pentru prima dată când România susține acest test digitalizat, după ce până în 2018 toți elevii români au susținut testarea cu pixul pe hartie. OCDE nu mai accepta de la această ediție state care să suțină testul altfel decât digitalizat.

Administrarea evaluării PISA se realizează sub coordonarea unui consorţiu internaţional, pregătirea şi adaptarea la nivelul fiecărei ţări participante a instrumentelor de evaluare fiind realizată de un centru naţional, desemnat de Ministerul Educaţiei. România este una din cele peste 80 de ţări care iau parte la evaluarea PISA, potrivit articolului.

Sursă foto: bbc.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed